EnerjiManşet

Greenpeace’den Sağlık Bakanlığı’na kömür çağrısı

0

Greenpeace, kömürlü termik santrallerin insan sağlığına verdiği ölümcül zarara karşı Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçmeye davet ediyor.

34534345(1)

6 Eylül’de başlayacak ‘Sağlık için temiz hava çağrısı’ isimli kampanya, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı rapora göre her sene dünya genelinde 7 milyon insanın ölümüne yol açan hava kirliliği ve kirliliğin önemli sebeplerinden biri olan kömürlü termik santraller konusunda hükümeti Bakanlık nezdinde acil önlem almaya davet ediyor.

Türkiye’de her sene 8 bin kişi kömür gazları nedeniyle ölüyor

Kömürün yanmasıyla ortaya çıkarak havaya karışan kirletici gazlar (S02, N02, CO, O3 vb.) , kül ve toz emisyonları, cıva ve arsenik gibi ağır metaller arasında insan sağlığı için en zararlısının partikül madde (PM) olduğunu belirten uzmanlar, özellikle çapı 2.5 miktometreden küçük olan PM2.5’in başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidine sebep olduğunu vurguluyor.

Greenpeace’in Stuttgart Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü kirlilik araştırması sonuçlarına göre, 2010 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren 19 kömürlü termik santral sebebiyle 7900 kişi hayatını kaybetti. Bu rakam, aynı yıl içinde trafik kazalarından hayatını kaybedenlerin neredeyse iki katı. 2010 yılında planlanan kömürlü termik santral sayısı 42 iken 2014 itibariyle bu sayı 80’e çıkmış durumda.

Sağlık sorunları belirlensin, acil eylem planı oluşturulsun

Greenpeace, ‘Dumansız hava sahası’ gibi kampanyalarla toplum sağlığı konusunda çalışan Sağlık Bakanlığı’ndan kömürlü termik santrallerle ilgili şu önlemleri almasını talep ediyor:

• Hava kirliliğine yol açan projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerine karar verici kurumlardan birisi olarak dahil olması,

• Sağlık Etki Değerlendirme raporları ile özellikle kömürlü termik santrallerin sebep olduğu sağlık sorunlarını tespit etmesi ve bu sorunların önlenmesi için gerekli yaptırımları uygulaması,

• Öncelikli olarak, işletmede olan ve planlanan kömürlü termik santrallerin yoğun olarak toplandığı bölgelerde kümülatif sağlık etkilerinin belirlenmesi ve gerekli ölçümler yapılıp, önlemler alınana kadar yeni projelere izin verilmemesi,

• Mevcut ve potansiyel hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele için acil eylem planının oluşturulması.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.