Greenpeace Akdeniz’in çelişkili mesajları

Greenpeace yıllardır Türkiye’de çevre mücadelesine önemli katkılarda bulunuyor ve bir bakıma çevre hareketinin seyrini değiştirmiş gruplardan biri olarak sayılıyor.

Fakat Greenpeace Akdeniz çarşamba günü sosyal paylaşım ağı Facebook sayfasına koyduğu videoyla destekçi ve takipçilerine çelişkili bir mesaj verdi. Videoya göre Greenpeace’in gemisi Arctic Sunrise, Kuzey Kutbu’ndaki rekor seviyedeki erimenin sebeplerini araştırıyor. Greenpeace Akdeniz hem bu kampanyaya dikkat çekmesi hem de araştırmayı ve gemideki günlerini yazması amacıyla Ayşe Arman’ı kutuplara gönderiyor. Çelişki burada başlıyor ve Arman videonun sonunda kutuplar seyahatine karbon salım miktarının oldukça yoğun olduğu bilinen 4*4 jeep ile giderken görünüyor.

Bir diğer çelişki de Arman’ın eşi Ömer Dormen’in, BP’nin Türkiye ve Nordik Satış Direktörü olmasından kaynaklanıyor. BP aynı zamanda 20 Nisan 2010 yılında Meksika Körfezi’nde yaşanan çevre felaketinden de sorumlu tutuluyor.

Videonun paylaşımından sonra tepki alan Greenpeace Akdeniz kendi resmi sayfasından:

“Ayşe Arman, gazeteci kimliğiyle kutuplardaki rekor erimeye dikkat çekmek ve Türkiye’nin en cok okunan köşe yazarlarından biri olarak konuyu geniş kitlelere duyurmak için kutuplara gidiyor. Ayşe Arman’ın eşinin veya yakın çevresinin ne yaptığıyla ilgilenmiyoruz. Biz, Ayşe Arman’ın gazeteci kimliğiyle ilgileniyoruz. Amacımız ülkemizin en çok takip edilen köşe yazarlarından biri aracılığıyla Greenpeace’in başlattığı bu küresel hareketi gündeme taşımak ve Kuzey Kutbu’nu kurtarmak için herkesin bu harekete katılmasını sağlamak” açıklamasını yaptı.

Greenpeace’in dikkat çekmeye çalıştığı konunun ‘Kuzey Kutbu’ndaki hızlanmış erime olduğundan kuşku duyulmasa da bunu çelişkilerle ortaya koyması durumu destekçilerine sorgulatıyor. Ayşe Arman’ın kutup seyahatinden dönerken bavulundan neler çıkaracağını, bu meseleye nasıl bir katkıda bulunacağını dikkatle izleyeceğiz.

Kuzey Kutbu’ndaki rekor erime

ABD Ulusal Kar ve Buzul Verileri Merkezi, geçtiğimiz günlerde Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların, 1979’da kayıt tutulmaya başladığından beri en düşük seviyeye ulaştığını bildirdi. Verilere göre, 16 Eylül itibariyle 3,41 km2’lik bir alanı kaplayan buzullarda 1979’dan beri %45’lik bir küçülme görüldü.

Greenpeace, Haziran 2012’den beri, Kuzey Buz Denizi’nde petrol aramalarının durması ve bu bölgede bir koruma alanı oluşturulması için kampanya yürütüyor. Kampanyaya yaklaşık 2 milyon kişi imzalarıyla destek verdi. Kampanyaya destek olmak için savethearctic.org/tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR