Görevden alınan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir’e 8 yıl 9 ay ceza

Mahkeme heyeti yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla 7 yıl 6 ay, ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla da 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Yerine kayyım atanarak görevden alınan HDP’li Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir hakkında Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce açılan davanın karar duruşması görüldü. Özdemir hakkında 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Özdemir, İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Aralık 2019’da görevden alınmış ve yerine kayyım atanmıştı. Görevden alındıktan sonra Eşbaşkan Filiz Buluttekin ile birlikte gözaltına alınan Özdemir tutuklanmış ve daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Duruşmaya katılmadı

Özdemir,  ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’, ‘nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması’ ve ‘tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme’ iddialarıyla yargılanıyordu. 

Özdemir’in katılmadığı karar duruşmasında avukatları Mehmet Öner ve Şilan Çelik hazır bulundu.İddia makamı önceki celsede esas hakkında verdiği mütalaasını tekrarlayarak, Özdemir’in 9 yıl ile 22 buçuk yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Savcı, ‘Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme’ suçlamasından Özdemir’in beraatini istedi.

‘Tartışılmamış deliller mütalaaya konuldu’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan Özdemir’in avukatları, tanık koruma kapsamından çıkarılan gizli tanığın mahkemece dinlenilmemesine ve tartışılmamış delillerin mütalaada yer almasına tepki gösterdi. Mütalaaya konu edilen örgütsel dokümanın mahkemece dosya arasına konulmak üzere istenmemesine dikkat çeken avukatlar, bu nedenle örgütsel olduğu ileri sürülen dokümanın delil olarak kabul edilmemesi gerektiğini savundu.

MEYA-DER üyeliği suçlamasına da değinen avukatlar, müvekkillerinin dernek üyesi olmasının örgüt üyeliğini göstergesi olamayacağının altını çizdi. Mütalaada yer alan 15 eylem ve etkinliğin siyasi parti çalışmaları olduğuna işaret eden avukatlar, mütalaanın tevsi tahkikat taleplerinin alınmadan verildiğini kaydetti. Avukatlar, müvekkilleri Özdemir’in beraatını istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Özdemir’e ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla 7 yıl 6 ay, ‘Örgüt propagandası’ suçlamasıyla da 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin devamına karar veren mahkeme, imza atma şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını kararlaştırdı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR