DünyaKadınManşet

Goldman Sachs kadınlara daha az maaş verdiği gerekçesiyle tazminat ödeyecek

0
ABD merkezli Goldman Sachs bankası, kadın çalışanlarına daha az maaş ödediği ve daha az fırsat sunduğu iddiaları sonrası, ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 215 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

2 bin 800 kadın çalışanın dahil olduğu yargı süreci uzun zamandır sürüyordu ve davanın gelecek ay görülmeye başlanması bekleniyordu. Ancak banka dışarıdan uzmanlarla ödeme ve atama sistemlerinin incelenmesi için mahkeme dışında anlaşmaya gitti.

Davanın taraflarından olan Shanna Orlich, 13 yıldır bu amaca hizmet etmekten gurur duyduğunu ve bu anlaşmanın başka kadınlara yardımcı olmasını umduğunu dile getirdi.

Goldman Sachs, 2010 yılından beri bankayı “erkekler kulübü” olarak suçlayan kadınların yasal talepleriyle karşı karşıyaydı. Kadınlar, hemcinsi yöneticilere erkeklerden yüzde 20 daha az maaş verildiği ve kurumun cinsel tacize göz yumduğunu öne sürüyordu. 

2025’e kadar yöneticilerin yüzde 40’ı kadın olacak

Goldman Sachs, kadın yönetici sayısını artırmayı ve 2025 yılına kadar başkan yardımcılarının yüzde 40’ının kadın olmasını amaçladığını açıkladı.

Şu an kurumda çalışan partnerlerin ve yöneticilerin yüzde 29’u kadın. Kurumun 2002 yılı itibarıyla yatırım bankacılığı, yatırım yönetimi ve menkul kıymetler bölümünde çalışan kadınlara anlaşma kapsamında ek ücret verilebilir.

Google geçen yıl benzer bir süreç ile ilgili olarak 15 bin kadının açtığı davayı çözmek adına 118 milyon dolar ödemiş, video oyun şirketi Riot Games ise 2 bin 300 kadının açtığı dava kapsamında 100 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.