Hafta SonuManşet

Gökkuşağının tüm renkleri iklim değişikliğine karşı bir arada – Menekşe Kızıldere

0
İklim Ağı ailesi Rainbow Warrior III ziyaretinde

İklim Ağı bileşenleri ve gözlemcileri olarak, bileşenimiz Greenpeace Akdeniz’in daveti üzerine Türkiye rotasının İstanbul durağında olan Greenpeace’in 3. nesil efsane gemisi Rainbow Warrior’da toplandık. İklim değişikliğini ve Türkiye’nin bu tehdit karşısında sahip olduğu politikaları kendine dert edinen kurumlar ve kişiler olarak, yaklaşan COP22 yani 22. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı öncesi uluslararası ve ulusal iklim değişikliği politikalarını değerlendirdik. Kendi katkımızı nasıl koyabileceğimizi ele aldık.

61

Kimdir İklim Ağı? Türkiye’de iklim değişikliği ve enerji politikaları alanında çalışan sivil toplumdaki birçok ana aktörün yer aldığı iletişim ağıdır. Sivil toplumun diğer alanında çok sık rastlanmayan mücadele birliğinin sağlandığı ender iletişim ağlarından biridir. Ekoloji ve iklim mücadelesi bu alandaki farklı renklerden birçok kişi ve kurumu müşterekler etrafında birleştirmiştir. Bu sebeple tüm renklerimizle Rainbow Warrior’un güvertesinde Güneş’e yelken açmak üzere birleşmiş olmamız çok anlamlıdır.

İklim Ağı hakkında tüm bilgiyi sosyal medya hesapları 1 aracılığı ile edinebilirsiniz. İklim Ağı’nı sosyal medya aracılığı ile takip etmenizi öneriyorum. Bu yazıda ise zaten sosyal medyada da bulabileceğiniz organizasyon şeması, bileşenleri ve gözlemcilerinden ziyade bu iletişim ağı ardındaki felsefeden bahsetmek isterim.

İklim değişikliği ile mücadele öyle kritik bir noktaya gelmiştir ki, yapılması gerekenler aslında tartışılamaz niteliktedir. Örneğin geçtiğimiz yıl Kasım ayında Paris’te yapılan COP21 Taraflar Konferansında bileşen 195 ülke tarafından kabul edilip, bu yıl 22 Nisan Dünya Gününde Newyork’da Birleşmiş Milletler çatısı altında onaylanan Paris Antlaşması, şimdi tüm taraf ülkelerin meclisinden geçip 2018’e kadar ulusal ve uluslararası çapta uygulanmayı beklemektedir. Bu anlaşma iklim değişikliği ile mücadeleyi topyekûn ve ciddi önlemlerle durdurmayı hedefleyen bir anlaşma olmasa da, hem mutabakat hem de en azından bir aksiyon için niyet anlaşması olduğu için kıymetlidir. Gönül isterdi ki, hukuki bağlayıcılığı olan ve karbondioksit salımlarına radikal sınırlar getiren sağlam bir anlaşma olsun. Paris Anlaşmasını taraf ülkelerin 61 tanesi parlamentolarında onaylayıp bir yürürlüğe koyma tarihi ve rotası belirlemiştir. Bu oran tüm taraflar arasında an itibari ile % 47.79’a denk gelmektedir.2

Maalesef 22 Nisan’da taahhüdünü imza ile taçlandıran Türkiye, Paris Anlaşması’nı henüz Parlamentosunda onaylamamıştır. Dolayısı ile Türkiye’nin iklim politikası diğer ülkelere kıyasla muğlaktır. Türkiye gibi iklim değişikliği açısından kırılgan bir bölgede bulunan bir ülkenin bir an evvel bu yol haritasını ve tarihlendirmeyi edinmesi gereklidir. Bu sebeple buna katkı sunmak için alandaki sivil toplumun görevi çok önemlidir. İşte İklim Ağı bu göreve hizmet etmektedir. Değil mi ki, hem şu an hem yarın için daha yaşanılabilir bir gezegende insanca yaşamak için, gelecek kuşakların geleceği ve kuşaklar arası adalet için çabalamaktayız.

Gelelim bu yazının en eğlenceli kısmına. Ve işte o efsane; Rainbow Warrior. Şu anda Istanbul’da demirlemiş olan Rainbow Warrior III (2011) , Greenpeace’in Rainbow Warrior 1(1955) ve Arctic Sunrise (1975) gemilerinden sonra tamamen Greenpeace tarafından inşa edilmiş ve %80 oranında yelken gücü ile hareket eden bir gemi. Kendisini çok uzaktan bile devasa yelkeninden tanıyabilirsiniz.

İklim Ağı ailesi Rainbow Warrior III ziyaretinde

İklim Ağı ailesi Rainbow Warrior III ziyaretinde

İklim değişikliği mücadelesinin ne kadar politik olduğunu Rainbow Warrior 1’in zamanın Fransa Hükümeti tarafından 1985 yılında Yeni Zelanda açıklarında bombalanarak batırılmasını öğrenince anlamıştım. Bu bir korsan gemisi ya da savaş gemisi değil. Bir grup Gezegen sevdalısı çevre aktivistini kim niye bombalayıp batırmak ister ki? Rainbow Warrior’un batırılma sebebi Pasifik Okyanusu’nda bir Fransız Polonezyası adası olan Moruroa adasında Fransa’nın yaptığı nükleer silah testlerinin, Greenpeace tarafından protesto edilmesiydi. Rainbow Warrior I bu sebepten ordaydı ve adı gibi Gezegen’in renkleri için mücadele ederken batırıldı. Bu gemide üç aktivist hayatını yitirdi. Bu saldırıyı düzenleyen iki Fransız İstihbarat Teşkilatı ajanı mahkemede 10 yıla mahküm edilip, Fransız Hükumeti tarafından iki yıl içinde serbest bırakıldı.

62

Her yıl dünyayı uluslararası iklim değişikliği ve enerji kampanyaları için turlayan Greenpeace Gemilerinden Arctic Sunrise ise 2013 yılında Rus Gazprom Şirketi’nin Rusya’nın kuzey batısındaki Peçora Denizinde oldukça ciddi kirlilik yaratan petrol arama çalışmalarını protesto ederken, bir çok aktivistin Rusya Hükumeti tarafından tutuklanmasına sahne oldu. Holanda’nın girişimleri ile aylarca Rusya’da tutuklu bulunan aktivistler serbest bırakıldı.

Rainbow Warrior III şu anda ise Türkiye karasularında, Güneşe Yelken Aç kampanyasını liman liman tanıtmakta. Daha geniş bilgi için ziyaret edebilirsiniz.3 Kendi enerjisini de güneşten ve rüzgardan sağlayan Gemi bizlere ülkenin müthiş potansiyelini tekrar tekrar hatırlatmakta ve temiz ve ulaşılabilir enerji varken neden daha kirli, maliyetli ve merkezcilik yüzünden ulaşılamaz olanı tercih edesiniz ki sorusunu hatırlatmakta.

60

Ben Rainbow Warrior’un dev yelkenleri arasındaki ‘Güneşe yelken açalım’ sloganını gördükçe bu soruyu düşünüyorum. Neden güneşe yelken açmak varken, kömür dumanı ve cürufunun altında, tarlalarımızdan, ekinimizden, yaşam alanlarımızdan, temiz işimizden, haklarımızdan, sağlığımızdan ve çocuklarımızın geleceğinden oluyoruz ki?

Üstelik biz Güneş’in ve rüzgarın taçlandırdığı bir ülkeyiz. Ülkemizin doğası, Gezegenimiz ve geleceğimiz elden gitmeden bir an evvel gökkuşağının tüm renkleri ve gökkuşağında olmayan renkler olarak iklim değişikliğine karşı bir araya gelmeli ve aksiyon almalıyız.

Umutla,

 

İklim Ağı hakkında bilgi almak için sosyal medya hesapları:

Web adresi: iklimagi.org/

Twitter: @iklimagi

Facebook: facebook.com/IklimAgi/

59-menekse-kizildere

 

Menekşe Kızıldere

İklim İçin Kampanyası Aktivisti

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.