Bilim-TeknolojiManşet

Gök Olayları Yıllığı yayınlandı: 2024’ün göğe bakma takvimi

0

Gök Olayları Yıllığı’nın yeni sayısı TÜBİTAK’ın BİTO ve TUG iş birliğiyle hazırlandı. 2001’den beri her sene yayınlanan yıllıkta bu yıl, Oğuzhan Okuyan, Doğan Tekay Köseoğlu ve Hüseyin Dike’nin imzası bulunuyor.

Gök Olayları Yıllığı

DHA’nın haberine göre, Gök Olayları Yıllığı’nda Ay evreleri, tutulmalar, göktaşı yağmurları, her ayın gökyüzü durumu ve gök olayları listesi bulunuyor. 

Gök Olayları Yıllığı

Yıllığın ön kapağında TUG T100 Teleskobu ile çekilen NGC 6992 Bulutsusu, arka kapağında Bakırlıtepe‘den Samanyolu‘nun fotoğrafı var. Her iki fotoğraf da Doç. Dr. Roman Y. Zhuchkov tarafından çekildi.

2024’ün gök olayları yıllığı

Bu yıl Türkiye’den görülebilecek ilk gök olayı, 3-4 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan Quadrantid (Dörtlük) göktaşı yağmuru olacak ve bu olayda saatte 110 adet göktaşı görülebilmesi bekleniyor. 

21-22 Nisan tarihlerindeki Lyrid (LİR) göktaşı yağmurunda gökyüzünde saatte 18 meteor görülebilecek. 

5-6 Mayıs tarihlerindeki Eta Aquarid (Eta Kova) göktaşı yağmurunda saatte 30 meteor görülebilecek. 

30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek Delta Aquarid (Delta Kova) göktaşı yağmurunda saatte 25 civarında göktaşı görülebilecek.

Bu yıl yine en renkli gök olaylarından biri 12-13 Ağustos’taki Perseid (Perse) göktaşı yağmurunda yaşanacak. Gökyüzünde saatte 100 civarında göktaşı kayması görülebilecek. 

Gök Olayları Yıllığı

Bu yıl Türkiye’den sadece bir parçalı Ay tutulması gözlenebilecek. 18 Eylül’de gerçekleşecek bu tutulma, gece 3.41 ile 07.47 saatleri arasında olacak. Tutulma, Ay’ın önce yarı gölge, sonra tam gölge konisine girmesiyle yaşanacak. Maksimum tutulma anında Ay’ın yüzde 8’i gölgede olacak. Türkiye’de Ay, yarı gölge konisinden tamamen çıkmadan batmış olacak.

20-21 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Orionid (Avcı) göktaşı yağmurunda saatte 20 civarında göktaşı görülebilecek.

Gök Olayları Yıllığı

17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Leonid (Aslan) göktaşı yağmurunda ise saatte 15 civarında göktaşı izlenebilecek. 

2024’ün en son gök olayı 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru olacak. Göktaşı yağmurunda saatte 120 kadar meteor görülebilecek. 

Comments

Comments are closed.