Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Bulutlar engellemezse hafta sonu meteor yağmuru şöleni yaşanacak

0

Her yıl meydana gelen meteor yağmurlarının en gösterişlilerinden biri olan Leonid Meteor Yağmuru, bu hafta sonu Kuzey Yarımküre‘nin büyük kısmından izlenebilecek.

Aslan Takımyıldızı‘nda yer aldığı için Leonid ismi verilen bu meteor yağmuru Türkiye’den de görülebilecek. Leonidleri görmek için en iyi zaman ise gece yarısından sonra.

Meteor yağmurunu çıplak gözle izleyebilmek mümkün ancak şehir ışıklarından uzaklaşmak ve bulunduğunuz yerdeki hava durumunun yağmurlu ve bulutlu olmaması önemli.

Ateş topları da görülebilir

Leonid’in Güneş’in etrafındaki yolunu izlerken arkasında bıraktığı döküntülerden oluşan bir yol bırakan Tempel-Tuttle Kuyruklu Yıldızı ile ilişkili olduğu belirtiliyor.  Bazıları bir kum tanesi kadar küçük olan bu döküntüler saniyede 70 kilometre hızla Dünya’nın atmosferine girdiğinde buharlaşıyor ve meteor olarak bilinen muhteşem ışık çizgileri oluşturuyor.

Çok hızlı hareket eden Leonidler, bu nedenle çok parlak olabiliyor ve  biraz yeşil veya mavi görünebiliyor. Leonid yağmuru sırasında bazen ateş toplarının da görülebileceği kaydediliyor.

Nasıl izlemeliyiz?

Göktaşı yağmuru Kuzey Yarımküre’nin büyük kısmında, gökyüzünün bulutsuz olduğu yerlerde görülebilecek.

Greenwich Kraliyet Gözlemevi‘nden astronom Dr. Affelia Wibisono, Ay‘ın cuma akşamı erken saatlerde batacağını, yani gökyüzünün karanlık olacağını, böylece hava izin verdiği sürece meteorları görme şansının daha yüksek olacağını söyledi:

“Şehir ışıklarından uzakta, tercihen yüksek binaların da olmadığı, geniş ve açık bir manzaraya sahip, karanlık bir nokta bulmaya çalışın. İzlemesi oldukça eğlenceli ve dışarı çıkıp aramaya gerçekten değer bir an olacak. Bence meteor yağmurlarının en güzel yanı, onları görmenin kolay olması, ekipmana ihtiyacınız olmaması, tek yapmanız gereken yukarı bakmak.”

Bu görsel şöleni hafta sonu izleyemeyenler üzülmesin. En iyi zamanı bu ama meteor yağmurunu 30 Kasım’a kadar yakalamak mümkün.

You may also like

Comments

Comments are closed.