Global Witness: Doğayı korumak hiç bu kadar ölümcül olmamıştı

Bugün yayınlanan ‘Deadly Environment’ (Ölümcül Çevre) isimli rapor, dünyadaki doğa mücadelesinin, artık nasıl aynı zamanda bir ölüm-kalım mücadelesi haline geldiğini gösteriyor. Rapora göre son 11 yılda 908 kişi doğanın haklarını koruduğu için öldürüldü.

Ekran Resmi 2014-04-15 15.31.46.png

Global Witness örgütünün yayımladığı rapora göre 2002-2013 yılları aarsında 908 kişi doğa mücadelesine katıldığı için öldürüldü. Maden, toprak hakkı ve ağaç katliamlarıyla ilgili mücadelelerde şiddetin dozu yükselirken Latin Amerika ve Asya Pasifik ülkelerinde ölümle sonuçlanan şiddet sayısı fazlalığı dikkat çekiyor .

1988 yılında öldürülen doğa ve insan hakları savunucusu Chico Mendes’in 25. ölüm yıldönümnde yayınlanan ‘Ölümcül Çevre’ isimli raporda öldüren çevre hakkı savunucularının sadece yüzde birininin failinin cezalandırıldiği dikkat çekiyor.

Ekran Resmi 2014-04-15 15.30.02.png

Toprağını koruduğu için öldürülen sıradan insanlar

Global Witness’tan Oliver Cortney, ‘bu durum çevreyi korumanın hiç bir zaman bu kadar önemli ve ölümcül olmadığını ortaya koyuyor’ diyor. ‘Sıradan insanların sadece topraklarını korudukları için öldürülmesi kadar küresel çevre krizini daha iyi ne açıklar bilemiyorum. Yine de problem gittikçe büyüyor ve sorumlular suçtan sıyrılmayı başarıyor. Umarız rapordaki bulgular hükümetler ve uluslararası toplum için bir uyanış çağrısı olur’

Rapordan bazı bilgiler şöyle: 

– Son 11 senede 35 ülkede 908 kişi çevreyi ve toprağını korumaya çalışırken öldürüldü.

– 2012 çevre mücadelesi adına en kötü yıldı; 147 kişi öldürüldü.

– Ölümlerim 656’sı faili meçhul olarak kalmaya devam ederken, 38 kişinin katiliyle ilgili bilgiye ulaşıldı. Sadece 6 kişinin ölümüyle ilgili sanıklar cezalandırıldı; yani ölümlerin yüzde 90’ıyla ilgili hiçbir ceza verilmedi. 

– Çevrecilerin en çok tehlike altında olduğu yerler arasında Latin Amerika ve Güneydoğu Asya geliyor. Brezilya’da 448 kişi çevre mücadelesinde öldürüldü; ardından Honduras ve Filipinler geliyor.

Raporda ayrıca, doğa mücadelesinin insan hakkı dahilinde görülmediği, mağdurların da kendi hakları konusunda bilgi eksikliği olduğu vurgulanıyor.

indigenous-woman-of-Brazi-007

Cinayetlerin üçte birinin nedeni toprak kullanımı 

Global Witness raporu yerli halkların toprak hakkına bir bölüm ayırmış, zira yaşanan şiddet olaylarının büyük bir kısmı şirketlere karşı kendi toprağını korumak isteyen yerli halkın başına geliyor. Yerlilerin hakkının hukuki olarak korunmaması, onları ekonomik büyüme karşısında savunmasız bir konuma getiriyor. Cinayetlerin üçte biri toprak kullanımı nedeniyle gerçekleşmiş.

‘Hükümetler çevre için mücadele edenleri koruyamadı’

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 5. Hükümetlerarası İklim Paneli (IPCC) raporuna da atıfta bulunan Global Witness, ‘son raporlar da ortaya koyuyor ki hükümetler iklim değişikliğini önlemek için gereken karbon emisyonunu azaltma hedefinde başarısız oldu. Başarısız oldukları bir başka konu da iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarına karşı mücadele sıradan insanları ve aktivistleri de koruyamamaktır’ dedi.

(Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR