ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriYerel

Giresun Espiye’de maden şirketi çalışanlarıyla ÇED toplantısı

0

Haber: Fırat BULUT

*

Giresun’a bağlı Espiye ilçesi Soğukpınar beldesi Kızılkaya mevkinde yapılması planlanan ve çevre köyleri etkileyecek olan Eti Bakır A.Ş.’nin maden çalışmasına ilişkin hazırlanan projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı dün saat 11.00’de Dikmen Mahallesi‘nde gerçekleşti.

Bölge halkı, Espiye il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin protesto ettiği halkın bilgilendirmesi toplantısı şirket çalışanlarının katılımı ile yapıldı.

Fotoğraf: HDK Ekoloji Komisyonu üyesi Hulusi Bilgin

Vatandaş kendi toplantısını yaptı: Madene karşı mücadele!

Eti Bakır A.Ş. tarafından Mitto şirketince hazırlanan 43276 ruhsat numaralı sahada IV. Grup ( Bakır , Çinko , Pirit ve diğerleri) açık ocak kapasite artışı, yeraltı maden işletmesi , mevcut cevher zenginleştirme tesisi , ilave cevher zenginleştirme tesisi, mevcut atık depolama tesisi ve ilave atık depolama tesislerininin yapılması isteniyor.

Bölge halkı, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve dernek temsilcileri ÇED toplantısı sonrası bir halk toplantısı gerçekleştirerek madencilik için yaşam alanlarının yok edilmesine karşı mücadele kararı aldı.

ÇED’in halkın katılım toplantısına katılamayan vatandaşlar kendileri halk toplantısı gerçekleştirdiler. Vatandaşlar bir araya gelerek hazırladıkları dilekçe için toplu imza toplayıp Giresun Valiliği’ne sundular. – Fotoğraf: HDK Ekoloji Komisyonu üyesi Hulusi Bilgin

ÇED toplantısı için tutanak tutuldu

Yöre dernekleri, Soğukpınar Belde Belediye Başkanı Mustafa Eyice ve muhtarlar, hazirun oluşturulmadan ÇED toplantısı yapılmasına tepki göstererek toplantıya katılmadı ancak ÇED toplantısından vazgeçilmedi .

Yöre halkı, köy muhtarları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri hazirun oluşmadan, şirket çalışanlarının katılımı ile toplantı yapılmasını tutanak altına alarak topladıkları imzalarla Giresun Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderdi.

Soğukpınar Belde Belediye Başkanı Eyice, Espiye İl Genel Meclis Üyeleri Hayrettin Öztürk ile Mürsel Önal ve beldenin mahalle muhtarları Mustafa Mecal, Cemil Eyice, Yılmaz Akgün, Tufan Kuruca, Ali Aslan, İsmail Tüysüz, Orhan Oral, Vahit Yıldız, Ali Usta, Turgut Çelik, Mehmet Bayram imzacılar arasında yer aldı.

Tutanakta şu ifadelere yer verildi:

“ÇED toplantısında hazirun oluşturulmadan toplantı başlamıştır. Yerel ve yöre halkından katılım olmadığı gibi köylerimizin temsilcileri olarak başta Belediye Başkanlarımız, muhtar ve azalarımız, il genel meclisi üyelerimiz katılmamıştır.”

Projeden etkilenecek olan köylüler toplantıya çağrılmadı

Fotoğraf: HDK Ekoloji Komisyonu üyesi Hulusi Bilgin

Projeden etkilenen çevre köylerin toplantıya çağrılmadığı ancak bu köylerin su ve tarım havzalarının tamamen etkileneceğine dikkat çekilerek “Projenin yaşam alanlarımızı tahrip edeceği göz önüne alınarak tarım, hayvancılık, sucul ve yaban yaşamı vb gibi hayati önemde olan yerleşik yaşamımızı tahrip ederek köylerimizin boşaltılmasına sebebiyet verecektir” denildi .

Projeden etkilenecek bölgedeki çok sayıda köyün muhtarı ve yöre dernekleri temsilcilerinin de imzasının bulunduğu tutanakta, ÇED toplantısına davet edilen dernek temsilcileri , köylüler ve yerel seçilmişlerin toplantıya katılamamasına rağmen ÇED toplantısının, şirket çalışanlarının katılımı ile gerçekleştiği belirtilerek toplantıya katılanlarla, imza veren kişi ve kurumların incelenmesi istendi.

‘Yerin üstü, altından değerlidir’

Giresun Demokrasi Platformu da ÇED toplantısına tepki göstererek madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüteceklerini açıkladı.

Fotoğraf: HDK Ekoloji Komisyonu üyesi Hulusi Bilgin

‘Bölge halkı ve idarecilerin itirazı dikkate alınmadı’

Platformun açıklamasında toplantıya davet edilen Soğukpınar Belde Belediye Başkanı, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve yöre halkının toplantıya katılmadığına dikkat çekilerek “Şirket kendi bünyesinde çalışan elemanlarını toplantıya davet ederek ÇED toplantısını kendileri yapmıştır. Halkın tüm uyarılarına ve itirazlarına rağmen antidemokratik bir toplantı ve bilgilendirme yapılmıştır. Bölge halkı ve idarecilerin itirazı dikkate alınmamıştır. Bu durum tutanak altına alınarak sıç duyurusunda bulunulmuştur” denildi .

Açıklamanın devamında, ÇED toplantısı sonrası yöre halkı ile bir araya gelinerek ortak mücadele kararı alındığı belirtildi ve şunlar aktarıldı:

“Soğukpınar belde sakinleri ve çevre köyleri ‘Yerin üstü, yerin altından daha değerlidir‘ diyerek mücadelelerini hem fiili, hem de hukuki olarak birlikte sürdürme kararı alınmıştır.”

‘Tüm itirazlarımıza rağmen toplantı yapıldı’

HDK Ekoloji Komisyonu üyesi Hulusi Bilgin

Giresun Demokrasi Platformu üyesi ve HDK Ekoloji Komisyonu üyesi Hulisi Bilgin, bölgede devam eden madencilik faaliyetleri ile yaşam alanlarının tamamen yok edildiğini belirterek “Dünkü toplantıda halkın ve seçilmişlerin göstermiş olduğu tepki olumludur. Siyasi parti farkı gözetmeksizin bölgede yaşayan yurttaşların ve seçilmişlerin yaşam alanlarını yok edecek projeye karşı olması sevindiricidir. Ancak bütün itirazlara rağmen ÇED toplantısı yapıldı. Bölgede 40 yılı aşkın süredir maden arama faaliyetleri devam ediyor. El altından yapılan küçük kapasite genişletme çalışmaları sonrası bu sefer çok daha büyük bir alanda madencilik faaliyetleri sürdürülmek isteniyor” dedi.

Espiye’de yaşayan Hulisi Bilgin hava, su ve toprağın bakırdan daha değerli olduğunu ifade ederek “İlk günden beri bu projeye karşı olduğumuzu söyledik. Dün tüm itirazlarımıza rağmen toplantı yapıldı. Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Komisyonu olarak bölge sakinleri ile birlikte yaşam alanlarımızı korumak için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.