DuyurularManşetTarım-Gıda

‘Gıda egemenliği yoksa gelecek yok’ diyen üreticiler ve kooperatifler 28 Kasım’da bir arada

0

“Gıda egemenliği yoksa gelecek yok” diyen İBB Üretici ve Kooperatifler Pazarı Komisyonu, 28 Kasım Pazar günü düzenledikleri gıda egemenliği etkinliğine çağrı yaptı.

Çağrıda “Gıda egemenliğinin 25’inci yılı buluşmasında hem çeşitli atölyelerle bilgilenecek, konserlerle eğlenecek, söyleşilerle gıda egemenliği perspektifimizi ve mücadelemizi konuşacak hem de tanışmanın ve dayanışmanın yeni yollarını inşa edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

28 Kasım saat 11.00 ve 17.00 arasında gerçekeleşecek etkinlikte atölyeler ve etkinlikler dışında Bandista ve Farika konserleri yer alıyor. Etkinlik programı ise şu şekilde:

Gıda egemenliği nedir?

Gıda Egemenliği, küresel bir köylü hareketi olan La Via Campesina tarafından 25 yıl önce ortaya atılmış ve 2007 yılında yapılan Nyeleni Deklarasyonu ile uluslararası boyut kazanan bir kavram.

Gıda egemenliği, şirketlerin gıda alanında giderek artan hükmü karşısında küçük çitçinin bağımsızlığını ve öz-yönetimini savunur. Gıda egemenliği hareketi ortaya atılışından beri tarihte yaşanmış ve hala yaşanan adaletsizliklere, hak ihlallerine ve baskılara karşı ses çıkaran, dünyanın birçok yerinden birçok farklı yapıya sahip inisiyatifler ve örgütlenmeler sayesinde büyümüş, çeşitlenmiş ve güçlenmiştir.

Günümüzde gıda egemenliği hareketi dayanışma ekonomilerini, agroekolojiyi, yerel üretici pazarlarını, kooperatifleri, toprak koruma yöntemlerini ve küçük çiftçilerin, tarım işçilerinin, göçmenlerin ve kadınların hak savunusunu destekliyor. Bünyesindeki dünyanın her yerinden milyonlarca insan ile gerçek bir sistemsel değişim yaratmayı amaçlıyor.

 

 

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.