Gezi Direnişi‘nin 10’uncu yıl dönümünde, ülkenin çeşitli noktalarında Gezi anıldı. 19.00’da Taksim‘de TMMOB Makina Mühendisleri Odası önünde anma gerçekleştirilirken Maçka‘daki kadınlar insan zinciri oluşturmak istedi. Ancak vatandaşlara polis müdahalede bulundu. Vatan Emniyet’e götürülen gözaltındaki eylemcilerin serbest bırakılmasını bekleyen avukatları ise Vatan Emniyet binasından darp edilerek çıkarıldıklarını anlattı. Bu sırada da avukatlar açıklama yaptıkları yoldan polis müdahalesiyle uzaklaştırıldı.
Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Kampüs Cadıları‘ndan üyelerin bulunduğu eylemcilerden İstiklal Caddesi ve Maçka’da toplamda 59 kişi gözaltına alındı.
📍İstanbul
Maçka Parkı'nda Gezi Direnişi için yaptığımız basın açıklamamıza saldıran polis arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına aldı. Polis şiddet anlarını çeken halkı da ablukaya alıp gözaltına almaya çalıştı. Yaptığınız hukuksuz! pic.twitter.com/4ec8WBcrsZ
— Kampüs Cadıları (@KampusCadilari) May 31, 2023
Öte yandan TKP’li yaklaşık iki yüz kişilik bir grup Taksim Meydanı’nda yürümek istedi. Eylemcileri ablukaya alan polis eylemcilere izin vermedi, müdahalede bulundu. Müdahale sırasında 37 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
View this post on Instagram
Yedi kişinin gözaltına alındığı Kampüs Cadıları, saat 4.40 sıralarında gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakıldığını duyurdu ve mücadele mesajı paylaştı:
“Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakıldı. Biz kadınlar; hukuksuz uygulamalarınıza, baskılarınıza karşı susmayacak, bulunduğumuz her alanda mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz!”
Gözaltıların 18.30 sıralarında yapılmasına rağmen eylemcilerin 4.40 sularında serbest bırakılmasını eleştiren avukatlar, Vatan Emniyet’te gözaltında tutulan eylemcilerin yanından uzaklaştırıldıklarını, darp edilerek Vatan Emniyet’ten çıkarıldıklarını söyledi.
Vatan Emniyet önünde yapmak istedikleri açıklamaya da polis müdahale etti ve alandan uzaklaştırmaya çalıştı.
📍İstanbul
Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakıldı. Biz kadınlar; hukuksuz uygulamalarınıza, baskılarınıza karşı susmayacak, bulunduğumuz her alanda mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz!
Gezi biziz, yine geleceğiz! pic.twitter.com/EDKIp3zp5R
— Kampüs Cadıları (@KampusCadilari) June 1, 2023