Gezegenin tarihi günleri – Gökşen Şahin

23 Eylül’de New York’ta BM iklim zirvesi yapılacak; 20 – 21 Eylül tarihlerinde dünyanın her tarafında iklim değişikliğinin etkilerini yaşayan ve artık harekete geçilmesini isteyen milyonlar ise sokaklara çıkacak.

peoplesclimatemarch0Tarihi bir an yaşıyoruz. Gezegenimiz uzun zamandır eriyen buzullarıyla, daha da şiddetlenen kuraklıklar, seller, kasırgalar ve tayfunlarla alarm veriyor ancak biz bunu duymazlıktan gelmeye devam ediyoruz. Üstelik iklim değişikliğine çözümler varken ve bilim insanları geri dönüşü olmayan noktaya gelmemek için acil harekete geçilmesi gerektiğini söylerken; yalnızca fosil yakıt bağımlılığımız yüzünden geleceğimizden oluyoruz. Gezegenimiz tarihinde bunu ilk defa yaşıyoruz. Doğru duydunuz tarihi bir an yaşıyoruz.

Başka bir tarihi anı daha aynı anda yaşıyoruz. Dünya devletleri 2009’da Kopenhag’da ‘gezegeni kurtaracak anlaşma’ için bir araya gelmişler ve hiçbir adım atmamışlardı. O tarihten sonra gezegenin en acil konularından birisi hakkında devlet başkanlarının bir araya geldikleri bir toplantı daha gerçekleşmedi. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon kendi inisiyatifi ile bir ‘acil toplantı’ çağrısı gerçekleştirdi. 23 Eylül’de New York’ta 125 ülkenin devlet başkanı veya hükümet lideri bir araya gelecekler ve iklim değişikliğine çözüm bulmak konusunda ne yapacaklarını konuşacaklar. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı listeye göre Türkiye de toplantıya cumhurbaşkanı düzeyinde katılım gösterecek.

Ve işte bunun öncesinde dünyanın her tarafında rengarenk bir tarihi ana daha tanıklık edeceğiz. 20 – 21 Eylül tarihlerinde dünyanın her tarafında iklim değişikliğinin etkilerini yaşayan ve artık harekete geçilmesini isteyen milyonlar sokaklara çıkacaklar. 150 ülkede 2200 eylem/etkinlik gerçekleştirilecek. Yürüyüşün esas merkezi ise Birleşmiş Milletler toplantısının yapılacağı New York olacak.

New York’taki eyleme göçmen oluşumlarından Sandy Kasırgası mağdurlarına, sendikacılardan Hollywood oyuncuları ve senatörlere kadar birçok farklı gruptan yüzbinlerce insan katılacak. Eyleme yalnızca New York’tan değil Amerika’nın her tarafından yola çıkan 500 otobüs ve beş tren dolusu insan da katılacak. İklim hareketi ilk defa bu kadar farklı kesimden insanı bir araya getirerek tek bir şey talep edecek: “Acil ve doğru politikalarla harekete geçilmesi”.

Unutmayın, dünya için tarihi bir andan geçiyoruz. Dünyadaki milyonlarla birlikte harekete geçmek için 20 – 21 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek alternatif zirveye ve 20 Eylül’de Saat 17.00’de Taksim Tünel’den başlayacak yürüyüşe katılabilirsiniz.

Bu haftasonu dünyanın her yerinde, sokaklarda görüşmek üzere…

Bu yazı ilk olarak bianet.org/ da yayınlanmıştır

TEMA'dan Gökşen Şahin

 

 

 

Gökşen Şahin

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Balık ekmek yemekle olmaz, Marmara’nın suyunu için!-Mehveş Evin

Ne yazık ki müsilaj felaketini balık yemek, denize girmek, denizin yüzeyini temiz görmeye indirgemek, bu büyük ekolojik krizi durdurmanın önündeki en büyük engel.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji – Bülent Şık

Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.

Örgütlü sessizlik – Arat Dink

Zeki Tekiner, dört ay önce başka bir silahlı saldırıdan şans eseri ölümcül bir yara almadan kurtulmuştu. Vali’yi olayın siyasi boyutu olduğuna ikna edememişlerdi. Dostları Nevşehir’den bir süre uzaklaşmasını istediler. O, “Bana Nevşehirliden zarar gelmez” dedi, kaldı. Su, tanıdık akıyor, değil mi?

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinde kömürlü termik santrallerin etkisi incelenmeli- Pelin Cengiz

İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?

Marmara’nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı – Bülent Şık

Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR