Hayvan HaklarıManşet

“Gezegeni koru, Vegan ol!”

0
Ankara Konur Sokak

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği, hayvan hakları savunucularını 27 Ekim Pazar günü İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak hayvan zulmüne karşı kamuoyu oluşturmak için biraraya getirdi.

Ankara Konur Sokak

paylaşmak için tklynz / click for to share

1 Ekim’in Dünya Vejetaryen, 1 Kasım’ın ise Dünya Vegan günü olması hasebi ile içinde bulunduğumuz ayın Vejateryen&Vegan ayı olduğunu belirten hayvan hakları savunucuları İstanbul’da Kadıköy Rıhtım’da, Ankara’da Konur Sokak’ta, İzmir’de Alsancak’ta gerçekleştirdikleri eş zamanlı eylemde, “Daha barışçıl bir dünya için hayvan zulmüne dur demek için meydanlardayız!” mesajını verdiler.

 

İstanbul Kadıköy

“Hayvan Hakları tabağınızda başlar”, “Gezegeni koru, Vegan ol!”, “Et cinayet, Süt eziyet, Vegan ol!”, “Hayvanları seviyorsan onları yeme”, “Hayvan sirklerine hayır”, “Hayvanlar; Yemek, Giymek, Deney yapmak ve Eğlence amaçlı malzeme değildir” dövizlerini her üç şehirde de taşıyan hayvan hakları savunucuları İstanbul, Ankara ve İzmirlilere vegan mutfağından örnekler sunarak et yemeden de sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu gösterdiler.

İzmir Alsancak

Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği’nin eş zamanlı etkinliği sonrası her üç şehirde de okunan basın açıklaması şu şekilde;

“Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği olarak, 1 Ekim Dünya Vejetaryen Günü ve 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nü ortak bir paydada birleştirerek üzerinde yaşadığımız gezegeni paylaştığımız hayvan dostlarımızın haklarına dikkat çekmek için bugün üç ilde eşzamanlı bir araya geldik.

Daha barışçıl bir dünya için hayvan zulmüne dur demek için meydanlardayız!

Hayvanların alınıp satılabilen, insanların istedikleri gibi tasarrufta bulunabileceği birer mal olmadığını hatırlatmak için meydanlardayız!

Türcülük, güçlü olan haklıdır ideolojisini destekler. Acıyı insan gibi deneyimleyen, sinir sistemi, gözü ve kulağı olan, doğurarak yavru sahibi olabilen, koşan, yürüyen, uçan, sürünerek uzaklaşabilen, belli ölçüde sosyalleşebilen canlıların insan eliyle katline dur demek için, seçilmiş hayvanlar için meydandayız!

Et endüstrileri his ve duyguları olan canlıları ekonomik değeri olan eşyalara indirger ve böylece menfaat sağlanabilecek herşeyin maksimum düzeyde sömürülmesini desteklemiş olur.

Zekâyı neye göre ölçtüğümüzü ortaya koyana kadar bir türün diğerinden daha zekî olduğunu iddia edemeyiz.

Acı çekme kavramını neye göre ölçtüğümüzü ortaya koyana kadar bir türün diğerinden daha fazla acı çektiğini iddia edemeyiz.

Yaşama hakkını neye göre belirlediğimizi ortaya koyana kadar, bir türün diğerinden daha fazla yaşam hakkı olduğunu iddia edemeyiz.

Bireylerin özgürlüğü de hayvanların özgürlüğünden geçer.

Özgürlük ve sosyal adaletin sadece insanı değil, diğer varlıkları da içine alması gerekir. Hayvanları meta olarak gören ve sistematik olarak zulmeden bir toplum ve uygarlığın, gerçek sosyal adalete kavuşamayacağını biliyoruz. Bu nedenle, bizim çağrımız hayvanlar ve tüm gezegen için adalet ve özgürleşme isteğidir. Bunu ahlaki olduğu kadar çevresel ve sürdürülebilir nedenlerle de istiyoruz.

İnsanın hayvan üzerindeki tahakkümünün sona ermesini savunanları, hayvanların yaşam hakkını kabul edenleri aramıza katılmaya çağırıyoruz!

Sizi düşünmeye davet ediyoruz. Adaletiniz bol olsun!

Vegan & Vejateryenler Derneği Türkiye”

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.