EnerjiManşet

Gerze’nin ilk kadın şoförü Kezban Teyze ürettiği elektriği satamamaktan şikayetçi!

0

10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) onur konuklarından biri Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Gürsökü Köyündeki evinin bahçesine 2016 yılında 4 kW’lık güneş santrali kurarak bu konuda bölgede öncülük yapan işçi emeklisi 59 yaşındaki Kezban Karaman idi. Kongre’nin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez tarafından onur plaketi verildi. Ancak Karaman 19 adet güneş panelinden oluşan ve 3.6 KW elektrik üreten santralinden şebekeye elektrik satışı yapamıyor.

Gerze’nin ilk kadın şoförü Kezban Teyze ürettiği elektriği satmak istiyor!

Sabiha Kötek’in Enerji Günlüğü’nde çıkan haberine göre Kezban Karaman, santralinde üretilen elektriği satabilmesi için bölgede elektrik dağıtımı yapan YEDAŞ’ın kendisinden fatura kesmesini istediğini, ancak kendisinin böylesi masraflı bir durumu işçi emeklisi olarak karşılayamayacağını söyledi. Santralden bu güne kadar şebekeye 2500 kW elektrik verdiğini ifade eden Karaman, 2016 yılında kendisinden yüzde 5 pul vergisi kestiklerini ve artanını kendisine yüz, iki yüz, üç yüz lira olarak verdiklerini sözlerine ekledi.

Elektrikli bisikleti ile işlerini görüyor

1977’de Gerze’de ilk kadın şoför olan Karaman, 3-4 ay önce elektrikli bir bisiklet aldığını ve tüm işlerini elektrikli bisikletiyle yaptığını da kaydetti. Bisikletine bir de küçük güneş paneli taktırarak onun elektriğini de güneşten karşılamasını istediğini belirten Karaman, “Almanya da gördüm, herkes kendi elektriğini kendi üretmiş, onlar ileri gitmiş biz niye geri kalalım, sebep ne? Rüzgarın güneşin en alası var bizde. Nasılsa bitmeyen bir hazine bu artık. Her şey artık elektrikle oluyor. İhtiyacımız var. Mesela ben elektrikli bisikletime binip gidip işimi görüp geliyorum. Pazarıma gidiyorum, her şeyime gidiyorum. Şimdi onun üzerine bir güneş paneli koydurtmak istiyorum, dur bakalım. Kendisi üretsin kendisi kullansın.” dedi.

 

(Enerji Günlüğü)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.