EnerjiManşet

Gerze ve Erfelek “nükleersiz belediyeler grubu”na katılıyor

0

41. Geleneksel Gerze Festivali kapsamında 3 Ağustos günü Gerze Belediye’si tarafından düzenlenen “Çernobil’den Fukushima’ya Nükleer Gerçekler” temalı panelin davetlisi olarak nükleer santral karşıtı Japon ve Alman sivil inisiyatiflerden oluşan bir heyet  Sinop/Gerze’ye geldi. Sinop ve İstanbul’dan da aktivistlerin yer aldığı heyetten Japonya Yeryüzü Dostları Derneği :Friends of Earth Japan (FOE) çevre ve ekoloji derneği çalışanı nükleer enerji kampanyacısı Akiko Yoshida panelin sonunda Gerze Belediye Başkanı Sayın Osman Belovacıklı’ya Nükleersiz Belediyeler adlı gruba çağrı niteliği taşıyan mektubu takdim etti.  Yoshida aynı mektubu 7 Ağustos günü de beraberindeki heyet ile birlikte Sayın Osman Belovacıklı’yı bu kez  makamında ziyaret ederek tekrar sundu. Heyetin aynı mektubu Sinop Merkez Belediye Başkanı Sayın Baki Ergül’e de sunmak istediği fakat cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi zaman yetersizliği sebebiyle bunun mümkün olamadığı bildirildi. Mektubun nükleer santral kurulması planları yapılan ilin diğer belediye başkanlarından Dikmen Belediye Başkanı Sayın Saim İstanbullu ile Sinop Merkez Belediye Başkanı Sayın Baki Ergül‘e de  iletilmesi bekleniyor .

Nükleersiz Belediyeler!

Japonya’da Nisan 2012’ de nükleer santrallere karşı olan eski yeni tüm belediye başkanlarını bünyesinde toplamayı amaçlayan ve şimdilik katılımcı sayısı 100 olan gruba katılım için mektupla gerçekleştirilen çağrı Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ve Erfelek Belediye Başkanı Sayın Muzaffer Şimşek’e  yapıldı .Her iki belediye başkanının da çok olumlu karşıladığı ve katılımı taahhüt ettikleri mektup temelde insan sağlığının korunmasını , sağlıklı ve mutlu nesillerin yetiştirilebilmesini savunuyor ve sürdürülebilir enerji politikasına geçilmesinin önemini vurgularken Japonya’nın Fukushima faciasından sonra nasıl olup da nükleer santral ihraç etme faaliyetine giriştiğine dikkat çekiyor.  Mektubun Gerze Belediye Başkanı Sayın Osman Belovacıklı’ya hitaben hazırlandığı tam metni aşağıdaki gibidir;

gerze bb

Davet Mektubunun içeriği

Saygıdeğer Gerze Belediye Başkanı

Sayın Osman Belovacıklı

Öncelikle size en içten saygılarımızı sunuyor ve bu mektubun size güvenle ulaşacağını umuyoruz. Nükleer Enerjisiz Japonya için Belediye Başkanları Topluluğu( Mayors for a Nuclear Power Free Japan) Nisan 2012’de kuruldu ve kurulduğu günden bu güne yüze yakın belediye başkanı mücadelemize katıldı.

Yerel Yönetimleri ve vatandaşlarını gözetmekten sorumlu belediye başkanları olarak birinci ve en önemli görevimizin vatandaşlarımızın sağlığını korumak olduğunun altını çizmemiz gerekir. Otorite sahipleri olarak daima hatırlamalıyız ki, bazı hükumet politikaları ekonomik faydalar sağlasalar dahi halkımız için çok büyük sıkıntı ve tehlike kaynağı olabilirler. Bu sebeple vazifemiz, ekonomik veyahut siyasi çıkarların hiçbir koşulda vatandaşlarımızın sağlık ve mutluluğundan öncelikli pozisyonda olmadığından emin olmaktır. Bu düşüncelerimizin sonucu olarak, çocuklarımızın sağlığını tehdit edebilecek ya da halk sağlığına uzun vadede olumsuz etkileri olabilecek kimyasal maddelerin hiçbir şekilde yönetimlerce kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. Yerel yönetimlerin başındaki kişiler olarak sorumluluğumuz, bu gidişata bir dur demek ve “nükleersiz bir toplum” için çabalamamızı gerektirmektedir. Sürdürülebilir enerji ve enerji tasarrufuna yönelik yerel projeler de aynı şekilde teşvik edilmelidir.

Japon vatandaşları olarak, Türkiye-Japonya Nükleer İşbirliği Antlaşması’nın imzalanmasından ve Japon şirketlerinin Türkiye’ye nükleer enerji ihraç edecek olmasından büyük bir üzüntü ve esef duyuyoruz. Tıpkı Japonya gibi, Türkiye de sık sık depremlerle sallanan bir ülke konumundadır. Japon Nükleer teknolojisini Türkiye’ye ihraç etme kararı Türkiye’nin aktif fay hatlarının detaylı analizlerinin henüz yayınlanmamış olmasına, projenin ekonomik sürdürülebilirliği olup olmadığının incelenmemiş olmasına ve her şeyden önemlisi yerel yönetimlerin ve vatandaşların rızası olmamasına rağmen alınmış bir karardır. Bu durumu son derece rahatsız edici buluyoruz. Ancak her şeye rağmen, bu baskılayıcı ortamda, sizin Sinop’ta nükleer santral inşaatına karşı kararlı duruşunuzdan cesaretlenmiş bulunuyoruz. Aynı şekilde nükleer enerjinin tamamen ortadan kalkması için ki bu mücadelemizde yanımızda olduğunuzu bilmekten de büyük mutluluk duymaktayız. Hep birlikte, işbirliği içinde nükleersiz bir toplumun savunuculuğunu yapabilmeyi en içten şekilde arzuluyoruz.

Saygılarımızla,

Hiroko Uehara     Kazuo Sato

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.