ManşetTürkiye

Gerze direnişçileri Taksim’deydi

0

Gerze direnişi sürüyor. Geçen hafta Sinop’un Gerze ilçesinde Anadolu Grubu tarafından yapılmak istenen kömürlü termik santrala karşı çıkan köylülere uygulanan ağır polis şiddetini ardından köylülerin direnişi sürmüş, şirket sondaj aracını köyden çekmek zorunda kalmıştı. Hafta boyunca yapılan dayanışma çağrılarının ardından dün akşam saatlerinde Gerzeliler ve onları destekleyenler Taksim’deydi.

İstiklal caddesinde yapılan yürüyüşte Gerze halkı yalnız değildir sloganları atılırken, Yeşil Gerze Platformu Sözcüsü Şengül Şahin yaptığı açıklamada Gerze’nin Yaykıl köyünde birkaç aydır hukuk olmadığını söyleyerek süreci şöyle anlattı:

“Anadolu Grubu termik santral için 28 Kasım 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) müracaat ederek sözüm ona “Üretim Lisansı” almıştı. Oysa ne üretim lisansı için gerekli Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)  yapıldı ne de yönetmeliklere uyuldu. Bu nedenle 20 Temmuz 2009 tarihinde Danıştay 13. Daire tarafından “Yürütmenin Durdurulması” kararı verildi. Yargı kararlarına aldırış etmeyen firma 07 Aralık 2009 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirilmesi olumlu kararı alabilmek ve santralin inşaatına başlayabilmek için ÇED sürecini tekrar başlattı.

Anadolu Grubu bunun için Danıştay 13. Dairenin verdiği “Yürütmenin Durdurulması” kararına itiraz etti. Bu itirazı da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu reddetti. Gerze halkının lehine olan tüm bu hukuki kararlara rağmen, Anadolu Grubu hiçbir sınır tanımayarak hukuksuz bir şekilde ÇED sürecini başlattı. 21 Haziran 2011 tarihine ÇED süreci dolan firma Bakanlıktan altı aylık süre uzatımı almıştır. 21 Aralık 2011 tarihinde ÇED süreci dolacak olan firma, ÇED dosyasını tamamlayabilmek için emniyet güçlerini ve jandarmayı da arkasına alarak Yaykıl köyüne zemin etüdü yapabilmek için gece baskınlarıyla, zor yoluyla ve dayatmayla saldırmaktadır. Bunun üzerine Gerze halkı artık “Hukuk varsa var; yoksa yok” diyerek, oluşan fiili duruma karşı tamamen haklılığı ve meşruluğundan aldığı güçle direnmektedir.”

“Ustalık döneminin ürünü”

Açıklamada “Devletin kolluk kuvvetlerini de arkasına alan Anadolu grubu sermaye gücünü kullanarak toprağını, havasını, suyunu korumak amacıyla panzerlerin altına yatan, gaz bombalarına, tazyikli suya ve joplara maruz kalan halka acımasızca saldırmıştır.” diyen Şengül Şahin, AKP hükümetini de suçlayarak “Gerze’de yaşananın adı sadece ve sadece ustalık döneminin ürünüdür. Anadolu Grubu, arkasında hukuk tanımayan sermayesinin gücüyle, yaşam alanlarının talanına imza atan AKP hükümetinden aldığı destekle, yaşam hakkına sahip çıkan Gerze- Yaykıl halkına devletin jandarması – polisi eliyle zor kullanmış; kirli enerji pazarlıkları için neleri gözden çıkarabileceğini göstermiştir.” dedi.

Yeşil Gerze Çevre Platformu’nun açıklamasında son olayların halkın kararlılığını arttırdığı da vurgulandı: “Sinop ve Gerze Halkının içme suyu tesislerinin tam ortasına, SİT alanının, tarım ve orman alanının üzerine, balık üreme ve avlanma alanlarına, sahiline, ÇED başvuru raporlarında dahi gizleyemedikleri, “santral etki alanı” sınırları içinde kalan Gerze İlçesi’nin ve onlarca köy ve yerleşim yerinin içerisine, bu santrali yapamazlar ve yapamayacaklar. Saldırılar karşısında halkın inancı daha da perçinlenmiş, kararlılığımız artmıştır. Bu mücadele dün başlamadı bugün de bitmeyecek!”

Destek gösterileri bugün de devam edecek. Platform Gerze halkıyla dayanışmak için herkesi bugün 13:30-14:30 arasında Galatasaray Lisesi’nin önüne çağırdı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.