DünyaManşetTürkiye

General Hafter Libya ateşkes anlaşmasından çekildi

0

Libya’da iç savaşın taraflarından olan ve Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter Türkiye ile Rusya’nın girişimiyle hazırlanan ateşkes metnini imzalamadan Moskova’dan ayrıldı.

Hafter yanlısı El Arabiya’nın dün gece ortaya attığı iddia, bu sabah Rusya Dışişleri Bakanlığı’nca da doğrulandı. Bakanlık, Hafter’in Moskova’dan ayrıldığını, tarafları uzlaştırmak için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

Erdoğan: Önce ‘evet’ dedi, sonra kaçtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise AKP Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada görüşmelerde Trablus hükümetinin son derece yapıcı bir tutum sergilediğini belirttiğini buna rağmen Hafter’in görüşmeye yanaşmadığını söyledi. Hafter’i eleştiren Erdoğan, “Darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce ‘Evet’ dedi, sonra Moskova’yı terk etti, Moskova’dan kaçtı” dedi.

Erdoğan, Libya’daki gelişmeleri dikkatle takip edeceklerini belirterek “Ülkenin meşru yönetimine ve Libya’daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter’e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız” ifadelerini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan ve Fayez Sarraj

‘Türkiye çekilsin’ talebi

Hafter’in ateşkese yanaşmama sebebi olarak anlaşmada Ulusal Ordu’nun taleplerinin göz ardı edilmesi olduğu öne sürüldü.  SKY NEWS Arabia kanalının iddiasına göre, Hafter’in Moskova’da Türkiye’nin de katılımıyla yapılan görüşmelerdeki talepleri Ulusal Birlik hükümeti kurulması, Ulusal Ordu askerlerinin başkent Trablus merkezine gitmesi oldu.

Türkiye’nin Libya’daki varlığına da şerh koyan Hafter, ateşkes için kurulması planlanan uluslararası gözetim mekanizmasına Türkiye’nin katılmamasını ve Suriye ile Türkiye askerlerinin hemen çekilmesini talep etti.

Sarraj: Askerler eski konumlarına çekilsin

Birleşmiş Milletler’in tanıdığı, iç savaşta Türkiye’den destek alan Fayez Sarraj tarafının da, Hafter güçlerinin Trablus’a savaş başlattıkları 4 Nisan 2019 günündeki mevzilerine geri dönmesini istediği belirtiliyor

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.