Ekolojiİklim KriziManşet

Gençler iklim grevinde: ‘Akbelen için ses ver!’

0
Fotoğraf: Ataberk Ergin

Youth For Climate (YFC) Turkey ve Fridays For Future’dan gençlerin Kadıköy‘de düzenlediği Küresel İklim Grevi‘nde fosil yakıtlar çağını bitirmeye yönelik açıklama yapıldı.

Rekor kıran sıcaklıklar, seller, orman yangınları ve kuraklık kaynaklı ölümlerin ve ekonomik krizin arttığı bir yılda, protestocular Pakistan‘dan Nijerya‘ya ve ABD‘ye kadar 54 ülkede 500’den fazla eylem planladı. Türkiye’de de bugün (15 Eylül 2023) Kadıköy‘de eylem yapıldı.

‣ Kadıköy’de küresel iklim grevi: Ya hepimiz varız, ya hiçbirimiz yok!

Fotoğraf: Ataberk Ergin

Greenpeace’ten gönüllülerin de katıldığı eylemde; “Akbelen için ses ver!”, “Şirketleri değil gezegeni kurtar!” sloganları atılırken “Kar değil insanlar”, “İklimi değil sistemi değiştir” yazılı pankartlar taşındı.

7’den 70’e birçok yaştan eylemcilerin bulunduğu protestoda, polislerin katılımcılardan daha fazla olduğu ve vatandaşları açıklamanın yapıldığı alandan çıkartmaya çalışmaları dikkatleri çekti.

‣ İklim İçin Gençlik hareketi kuruldu: Artık boş vaatler istemiyoruz
‣ Yüzlerce aktivist iklim eyleminde siyasi partilere seslendi: İklimin şakası yok
‣ Genç iklim aktivistlerinden Küresel İklim Grevi’ne çağrı: Artık yeter, karı değil insanı önceleyin!
‣ Youth For Climate Turkey: İklim değişikliği, ekosistem sorunudur

Fotoğraf: Ataberk Ergin

‘Ölen canlılar için yastayız’

Platform adına Atlas Sarrafoğlu ve Seren Anaçoğlu’nun yapmış oldukları basın açıklamasında “fosil yakıt şirketleri milyar dolarlık karlarını büyütmeye devam ederken adil bir yenilenebilir enerji geçişinin şart olduğunu göstermek için bir kez daha sokaktayız” ifadelerine yer verildi.

Platform, eylem çağrısında katılımcıların siyah renkte giyinmelerini istedi. Anaçoğlu bu isteğin neden yapıldığını şöyle aktardı:

 

“Biz şu an bir yastayız. Çünkü iklim krizi sebebiyle yok olmuş birçok canlı var. Hatta onların da resimlerini mezar taşı haline getirip buraya koyduk. Hem yok olan tüm canlıları anıyoruz hem de tehlikede olan türleri korumak istiyoruz. Çünkü iklim krizi sebebiyle ve sıcaklık artışları sebebiyle habitat yok oluyor. Buna bir farkındalık yaratmak istedik.”

‘Şirketlere dur demek için buradayız’

Sert bir şekilde fosil yakıtların karşısında durduklarını belirten Anaçoğlu, eylemi neden yaptıklarını şöyle açıkladı:

“Akbelen orman katliamına dikkat çekmek için, petrol ve kömür şirketlerinin termik santral kurmaması için, şirketlere dur demek için aslında bu eylemdeyiz. Sert bir şekilde fosil yakıtın yanında olmadığımızı ve fosil yakıt tüketiminin Türkiye’de durdurulması için mücadele verdiğimizi göstermek için buradayız.”

Fotoğraf: Ataberk Ergin

‘Hayatlarımız şirketlere feda ediliyor!’

Platform, şirketlerin para kazanmak adına gezegene zarar verdiğini belirtti. Akbelen’deki ağaç katliamına karşı tepki gösterilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Tıpkı Akbelen örneğinde olduğu gibi,  orantısız güç, hak ihlalleri, darp ve şiddetle ormanlarımızı katlediyor, suyumuzu kirletiyor, biyolojik çeşitliliği ve yerli halkın geçim kaynaklarını yok ediyor, iklim değişikliğine karşı kırılganlığı arttırarak sömürü ve sömürgecilik sistemini sürdürmeye çalışıyorlar.”

Fotoğraf: Ataberk Ergin

Platformun yayımladığı metinde, fosil yakıtların çıkarılmasının ve tüketilmesinin tüm canlılığı tehdit ettiği bildirildi ve “Sadece gezegenimiz ve hayatta kalmamız için değil, aynı zamanda yeni sömürgeciliğin zincirlerinden kurtulmak için de ‘Fosil Yakıtlar Çağı’nı sona erdirmeliyiz!” cümlesi vurgulandı.

Fotoğraf: Ataberk Ergin

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.