Günün ManşetiHafta SonuManşetTarım-Gıda

Genç Yeşiller’den, ‘Boykot yetmez, yerel ağlar ve kooperatifler ile #tüketimiörgütle’ çağrısı

0

Referandum sonrası Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar’ın, yüzde 83 gibi yüksek bir hayır oranına sahip Karşıyaka ilçesinin basketbol takımı olan Pınar Karşıyaka’dan şirketin sponsorluğu çekmekle tehdit etmesinin ardından  Yaşar Holding için, taraftarlardan hayır oyu  veren vatandaşlara öğrencilerden beyaz yakalılara birçok kesimden boykot çağrısı yapılmıştı.

Yeşil politika yapan Genç Yeşiller grubu ise  boykot çağrısının üzerine ‘’Boykot yetmez, tüketimi örgütleyelim!’’ diyerek günlük tüketimi yerel ağlarla ve kooperatiflerle örgütlemeye çağırıyor.

Genç Yeşiller’in çağrı metnini aynen paylaşıyoruz;

Boykot çağrısı gün geçtikçe büyüyor ama biz Genç Yeşiller YETMEZ diyoruz.

Bir sermayeden alıp başka sermayeye kazandırmayalım!

Politik sistemi besleyen sermayeye sürekli para kazandırmaktan bıktınız mı? Öyleyse onların ürünlerini kullanmaktan vazgeçin. Her boykotta bir sermayeden alıp diğer sermayeye kazandırmaktan da vazgeçin!

Genç Yeşiller, boykot etmek isteyen herkesi yerel, doğa dostu, patronsuz ürünleri tercih etmeye ve takasa, onarmaya, geri dönüşüme çağırıyor.

Yaşar Holding gibi, henüz açık vermeyen büyük sermaye temsilcisi birçok şirket, fabrika ve benzeri kuruluşlar, her gün insan haklarını ihlal etmeye, çalışanlarını sömürmeye ve doğaya düşman olmaya devam ediyor, yozlaşmış politik sistemi besliyor. Bu sermayelerin gücünü ancak birleşerek alt edebiliriz.

Tüketimi örgütleyelim!

Doğa dostu tüketim yapmak ve hatta hiç tüketmemek sanıldığı kadar zor değil. Biz denedik, çok güzel oluyor.

Gıda dışı ürünlerde ihtiyaç fazlası almamakta, takas etmekte ve onarmakta ısrarcı olun. Takas etkinliklerini veya ikinci el satışlarını Facebook ya da diğer internet ortamlarından takip etmek çok kolay.

Gıda için yerel pazarları tercih edin, direk üretcilerden alış veriş yapmaya çalışın, az alıp az tüketin ve az çöpe atın. Kooperatiflerin ürettikleri ürünleri tercih edin. Ve en önemlisi – çevrenizdeki bir gıda topluluğuna katılın, yoksa kurun!

 Gıda toplulukları hakkında

Son yıllarda, yerel ve doğa dostu gıda ürünlerine aracısız erişmek için bir araya gelmiş kimselerin ile ürününü doğrudan tüketiciye satmak isteyen üreticilerin oluşturduğu bu topluluklar, gıda sistemin ana ayaklarından biri olmaya doğru hızla ilerliyor. Kendilerine özgü ekonomik modellerle işleyen bu topluluklar, genellikle topluluktaki tüketicilerin talebine göre ürünlerin direk üreticilerden alınması esasına dayanıyor. Tüm gıda topluluklarının ortak özelliği topluluk üyeleri arasındaki güven.

Sayısı gittikçe artan gıda topluluklarından bazıları şöyle:

Yaşam Dostu Ürün Dayanışma Üretim ve Paylaşım Grubu – Balıkesir

Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇAYEK) – Çanakkale

Batı Destekli Topluluk Destekli Tarım Grubu (BİTOT) – İzmir

İmece Evi Abone Aile Sistemiİzmir

Doğal Ürünler ve Sağlıklı Yaşam PlatformuAntalya

BÜKOOP (Boğaziçi Üniversitesi Mensupları Tüketim Kooperatifi) – İstanbul

DÜRTÜK (Direnen Üretici Tüketici Kolektifi) İstanbul

Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu – Ankara

Daha fazlası için gidatopluluklari.org

Direk üreticilere veya yerel pazarlara ulaşabileceğiniz bazı internet siteleri:

bio123.net – Bu sitede birçok ekolojik pazar, market, kooperatif, çiftçi, restorant ve online market bölge bölge sıralanmış.

tarimtema.org – Sürdürülebilir tarımın tüm taraflarını biraraya getirmek üzere tasarlanmış internet tabanlı bir iletişim ağı olan TEMA Sürdürülebilir Tarım Ağı’nın (TEMASTA) sitesi. Çiftçi, koopertif ve benzerine doğrudan ulaşma imkanı sağlayan ağı kullanarak hem bilgilenebilir hem de kendi gıda topluluğunuzu oluşturabilirsiniz.

ureticidentuketiciye.com – bu sitede de TEMASTA’ya benzer şekilde çalışıyor ancak yalnızca üreticiler ve ürünleri hakkında bilgiler yer alıyor.

Genç Yeşiller hakkında

Genç Yeşiller, yeşil politikayı geliştirmek ve gençlerin siyasi alanlarda kendilerini güçlendirmeleri için bir alan yaratmak isteyen bir grup gençtir. Gönüllü sadeliği, yerelliği, ekolojiyi, feminizmi ve LGBTQ topluluğunu ve şiddetsizliği savunur. Anti-hiyerarşik, aktivist, demokratik ve şenliklidir. Avrupa’nın birçok bölgesindeki Genç Yeşillerle iş birliği içinde kapasite geliştirici gençlik çalışmalarına katılır ve bu çalışmaları örgütler.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.