YerelEkolojiManşet

Gediz Nehri’nde analiz istasyonları projesi hayata geçiyor

0

İzmir Ekolojik Denge Derneği tarafından yürütülen “Yaşasın Gediz, Temiz Su Temiz Gıda” projesi Çiğli Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçiyor.

Projenin ilk ayağında Gediz nehrinin Çiğli bölgesindeki kısmında analiz istasyonları kurulması planlanıyor. Böylece, uzaktan takip sistemi ile suyun analizi yapılıp anlık dijital veri olarak toplanacak, arşivlenecek ve canlı olarak izlenebilecek.

Uzaktan takip sistemi

İstasyonlar aracılığıyla su ile birlikte toprağın ve bölgedeki bitkilerin durumu da takip edilebilecek. Bu sayede Çiğli’de Gediz nehrinden beslenen tarım alanları için önemli bir adım atılmış olacak.

İlerleyen süreçte ise 400km’lik Gediz nehrinin tamamında uzaktan takip sistemi kurulması planlanıyor. Dernek, bu verilerle kirliliği lokal olarak müdahale edebilmesini sağlamayı amaçlıyor.

‘Gediz havzasının yok olmaması için’

Geçtiğimiz günlerde Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile yaptıkları görüşmede projelerine destek sözü alan İzmir Ekolojik Denge Derneği Başkanı Tolga Çalışkanelli’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İzmir Ekolojik Denge Derneği olarak küresel iklim krizine karşı projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Projemiz Çiğli Belediyesi’nin desteği ile nihayet hayata geçiyor. Çiğli Belediyesi ile işbirliği içerisinde yürüteceğimiz projeye ayrıca dijital tarım alanındaki öncü kimliği ile Vodafone Business teknoloji sağlayıcısı olarak yer alacak.

Çalışkanelli açıklamasının devamında “Türkiye’nin en önemli havzalarından biri olan ve Ege bölgesi’nin tarımına en büyük katkıyı sağlayan Gediz Havzası’nın yok olmaması adına büyük bir adım atıyoruz. Projemizin hayata geçmesiyle birlikte çiftçiye, milli ekonomiye ve küresel iklim krizine karşı geleceğe yatırım yapmış olacağız” ifadelerine yer verdi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.