Gediz Nehri’nde analiz istasyonları projesi hayata geçiyor

İzmir Ekolojik Denge Derneği tarafından yürütülen projeye Çiğli Belediyesi de destek olacak. İstasyonlar aracılığıyla su ile birlikte toprağın ve bölgedeki bitkilerin durumunun da takip edilmesi ve kirliliğe lokal müdahalenin önünün açılması amaçlanıyor.

İzmir Ekolojik Denge Derneği tarafından yürütülen “Yaşasın Gediz, Temiz Su Temiz Gıda” projesi Çiğli Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçiyor.

Projenin ilk ayağında Gediz nehrinin Çiğli bölgesindeki kısmında analiz istasyonları kurulması planlanıyor. Böylece, uzaktan takip sistemi ile suyun analizi yapılıp anlık dijital veri olarak toplanacak, arşivlenecek ve canlı olarak izlenebilecek.

Uzaktan takip sistemi

İstasyonlar aracılığıyla su ile birlikte toprağın ve bölgedeki bitkilerin durumu da takip edilebilecek. Bu sayede Çiğli’de Gediz nehrinden beslenen tarım alanları için önemli bir adım atılmış olacak.

İlerleyen süreçte ise 400km’lik Gediz nehrinin tamamında uzaktan takip sistemi kurulması planlanıyor. Dernek, bu verilerle kirliliği lokal olarak müdahale edebilmesini sağlamayı amaçlıyor.

‘Gediz havzasının yok olmaması için’

Geçtiğimiz günlerde Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile yaptıkları görüşmede projelerine destek sözü alan İzmir Ekolojik Denge Derneği Başkanı Tolga Çalışkanelli’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İzmir Ekolojik Denge Derneği olarak küresel iklim krizine karşı projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Projemiz Çiğli Belediyesi’nin desteği ile nihayet hayata geçiyor. Çiğli Belediyesi ile işbirliği içerisinde yürüteceğimiz projeye ayrıca dijital tarım alanındaki öncü kimliği ile Vodafone Business teknoloji sağlayıcısı olarak yer alacak.

Çalışkanelli açıklamasının devamında “Türkiye’nin en önemli havzalarından biri olan ve Ege bölgesi’nin tarımına en büyük katkıyı sağlayan Gediz Havzası’nın yok olmaması adına büyük bir adım atıyoruz. Projemizin hayata geçmesiyle birlikte çiftçiye, milli ekonomiye ve küresel iklim krizine karşı geleceğe yatırım yapmış olacağız” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR