“Gediz Deltası büyük tehdit altında”

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Gediz Deltası‘nın, yapılaşma ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi‘nden kaynaklanan atık çamur nedeniyle çok büyük tehdit altında olduğunu söyledi.

Yılmaz, dernek üyeleri ile Alsancak semtinde düzenlediği basın toplantısında, dernek olarak Türkiye’deki önemli doğa alanlarının ve türlerin korunması amacıyla faaliyet gösterdiklerini belirtti.Türkiye’de 305 önemli doğa alanı bulunduğunu, Gediz Deltası’nın da aralarında yer aldığı bazı alanlarda öncelikli koruma tedbirlerine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yılmaz, bu nedenle Gediz Deltası ile ilgili uzun yıllardır çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Yılmaz, Gediz Deltası’nın habitatı ve tür çeşitliliği ile sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için çok önemli sulak alan niteliği taşıdığını, bu nedenle ulusal düzeyde 1 ile 3. derecelerde değişen sit alanları olarak, uluslararası düzeyde de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar ve Bern sözleşmeleriyle deltadaki biyolojik çeşitliliğinin güvence altına alındığını anlattı.

”HUKUKA AYKIRI YAKLAŞIMLAR DELTAYI TEHDİT EDİYOR”

Bu tedbirlere karşın, sekizi yok olma tehdidi altında bulunan 263 kuş türünün gözlendiği deltanın, hukuka aykırı yaklaşımlar nedeniyle çok ciddi düzeyde tümüyle yitirilmesi tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu iddia eden Yılmaz, şunları kaydetti: ”Gediz Deltası’nda çok büyük tehdit var ve kaybetmek üzereyiz. Doğanın korunmasına ilişkin politika değişikliği yapmadığımız sürece, deltayı 3-4 sene gibi bir sürede kaybetme potansiyeline sahibiz.Deltayı tehdit eden yaklaşımların başında kentleşme ve kentleşme nedeniyle yapılan yatırımlar yer alıyor. Deltayı öncelikli olarak tehdit eden en önemli unsur ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından delta havzasının önemli bir bölümünde yapılarak faaliyete geçirilen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisidir. İzmir’in atık su sorununu çözmek için yapılan bu modern tesis, sorunu çözmek yerine arıtma sonucunda oluşan çamuru deltaya taşımak gibi bir sonuca ulaştı. Bu tesiste günlük 600 ton çamur işleniyor ve bu çamurlar sürekli olarak Gediz Deltası’na bırakılıyor. Bu hukuka, ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı bir yaklaşımdır.”Yılmaz, bununla ilgili, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak,  hukuki süreci başlattıklarını bildirdi.

TESİSİN KAPASİTESİNİN ARTTIRILMASI PLANI

Bu sorunlara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesince üç üniteli tesise dördüncü ünitenin eklenmek istendiğini belirten Yılmaz, ”Tesisin bu bölgede yapılmış olması zaten deltada önemli bir habitat kaybına yol açtı. Yeni ünite inşası bu zararı daha da artıracak ve bölgede yaşayan türlerin yok olmasına neden olacak” dedi.

Yılmaz, yeni yatırımla ilgili kendilerinin de üyesi bulundukları Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından verilen izne karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan görüş istediklerini, gelecek cevaba göre bu konuda da hukuki işlem başlatacaklarını kaydetti.

Doğa korumasına ilişkin ulusal düzeyde oluşturulan politikalarda da son dönemde olumsuzluklar yaşandığını ileri süren Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğa korumasına ilişkin bir vizyonunun olmamasının, bu konuda ulusal politikalarda yaşanan değişimle örtüşmesinin Gediz Deltası’ndaki yok oluş sürecini hızlandırdığını iddia etti.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Perseid meteor yağmuru geliyor: Bu yıl dileklerimiz katledilmek istenen dostlarımız için

Meteor yağmurlarının en haşmetlisi olan Perseid, bu yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde yine çeşitli etkinlik ve şenliklerle topluca izlenecek.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Çanakkale’de ihaleye açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi'nin 24 Temmuz'da ihaleye açtığı 36 Jeotermal enerji alanından yalnızca biri kiralandı. Sivil toplum temsilcileri ve halk, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirterek ihalelerin iptalini talep etti.

Denizin derinliklerinde keşfedilen ‘karanlık oksijen’ araştırmacılara hayatı sorgulattı

Pasifik Okyanusu'nun güneş görmeyen derinliklerinde bulunan tuhaf şekilli nodüllerin fotosentez yapmadan oksijen ürettiği keşfedildi. Araştırmacılar, canlı yaşamının başlangıcına ve evrimine dair süregelen anlatıları sorgulamamız gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR