ManşetDünya

Geçici ateşkes başladı: Kiev sessiz, Rusya Avrupa’yı gazı kesmekle tehdit etti

0

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmelerinin üçüncü turu dün gerçekleşti. Rusya, bu sabah Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren sivillerin Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol‘dan ayrılabilmesi için ‘sessizlik rejimi’ ilan ettiğini duyurdu.

Dün insani koridorların açılması için Rusya tarafından teklif edilen geçici ateşkes sürdürülememiş, koridorların Rusya ve Belarus‘a çıkması Ukrayna tarafından reddedilmişti. Rusya heyeti başkanı Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna’daki aşırı milliyetçilerin eylemleri nedeniyle insani koridorların işe yaramadığını iddia etmişti.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ise dün, tahliye ve insani yardım için  anlaşılmış yollar üzerine mayın döşendiğini söyleyerek, “Çalışan Rus tankları ve Rusya mayınları oldu. İnsanları tahliye edecek otobüsleri bile bombaladılar. İşgal altındaki topraklara çıkan bir koridor açtıklarını söylüyorlar. Kendi halklarına, ‘insanları kurtarıyoruz’ diye propaganda yapacaklar, bizimle alay ediyorlar” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in doğrudan konuşmalarını istediklerini  belirtti. Zelenski’nin hiçbir şeyden korkmadığını sçyleyen Kuleba, “Biliyoruz ki her şeyin kararını veren Putin. Putin de hiçbir şeyden korkmuyorsa gelsin, otursun ve konuşalım” diye konuştu. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR), 24 Şubat’tan itibaren Rusya saldırılarında ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1200’e ulaştığın açıkladı. 27’si çocuk olmak üzere en az 406 kişinin hayatını kaybettiği, 801 kişinin de yaralandığı belirtildi. Gerçek rakamların daha yüksek olduğu belirtilen açıklamada, en çok yaralanmanın ayrılıkçı bölge Donbas’ta olduğu kaydedildi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük göç: 1.5 milyon insan Ukrayna’dan kaçtı

Dünya Bankası, Ukrayna için bekleyen 723 milyon dolarlık kredi ve hibe paketini onayladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, paketin 350 milyon dolar tutarında ek kredi ve Hollanda ve İsveç’ten 139 milyon dolarlık teminat içerdiği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson pazartesi günü video konferans görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray‘dan yapılan açıklamada liderlerin, işgalin Rusya’ya maliyetini artırmaya devam etme kararlılıklarını vurguladıklarını belirtilirken Ukrayna’ya güvenlik yardımının, ekonomik ve insani yardımların sağlamaya devam edileceği de söylendi.

ABD‘nin, Ukrayna’ya insani yardım amacıyla 10 milyar dolarlık bir maddi paket sağlayacağı belirtilirken, Zelenski‘nin talep ettiği savaş uçaklarının Ukrayna’ya gönderilmesi için ABD-Polonya görüşmeleri henüz sonuçlanmadı.

Avrupa’ya gaz tehdidi

ABD ve Avrupalı devletlerin Rusya’ya petrol ambargosu uygulaması tartışılıyor. Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki dün basın açıklamasında yetkililer arasındaki tartışmaların devam ettiğini, konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını söyledi.

Psaki, ABD’nin Venezuela ile petrol konusunu görüştüğü ve bu ülkeye yönelik yaptırımları hafifletmeye hazırlandığı iddialarını doğrulayarak Venezueala’ya bir ekibin gittiğini ve hem petrol hem de Venezuela’da tutuklu bulunan Amerikalıların durumunun görüşüldüğünü açıkladı.

Joseph Borrel: Ukrayna’nın işgali, yeşil enerjiye geçişimize ivme kazandırmalı

Rusya ise petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa’ya ulaşan  Kuzey Akım 1 boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulundu.

Rusya, Kuzey Akım 1 hattıyla Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz gönderiyor.

Rus Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, bir varil petrol fiyatının 300 doları bulabileceğini söyleyerek “Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur” dedi.

Endişeler nedeniyle dün Brent ham petrolünün fiyatı erken saatlerde son 14 yılın zirvesine ulaşarak varil başına 140 doları gördü ve gün içinde 125 dolar civarına düştü.

Rusya’nın işgali, Avrupa ve ABD’yi fosil yakıt konusunda yeniden düşünmeye zorluyor

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.