ManşetDünya

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük göç: 1.5 milyon insan Ukrayna’dan kaçtı

0
Fotoğraf: Carlos Barria - Reuters

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali 11 günü geride bıraktı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna’da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler‘in (BM) dün yaptığı açıklamaya göre işgalde 20’si çocuk 364 sivil hayatını kaybetti. Gerçek sayının  çatışma bölgelerinden bilgilerin geç alınmasından ve teyit edilmesinin zorluğundan dolayı çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

Pazar günü Kiev yakınlarındaki Irpin’de tahliye edilen sivil halka bir köprü üzerinde açılan bombardıman sonucu dört kişi hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Carlos Barria – Reuters

Rusya,  saldırıların devam ettiği Ukrayna’nın Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan edeceğini duyurdu.

“Ukrayna’dan belirtilen yönlerde insani koridorların oluşturulması için tüm koşulları yerine getirmesini, sivillerin ve yabancı vatandaşların organize şekilde çıkışını sağlamasını talep ediyoruz” denilen açıklamada, insani koridorların insansız hava araçları ile takip edileceği, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Kızılhaç’taki ilgili birimlerin bilgilendirildiği belirtildi.

Liman kenti Mariupol‘de gıda, su, ısı ve elektriğe erişim bulunmuyor. Kentin planlı tahliyesi dün tekrar durdurulmuş, taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Zelenski: Odessa’ya füze atarsanız tarihi bir savaş suçu olur

Cumartesi gecesi yaptığı konuşmasında Ukraynalıların işgali durduğunu belirten Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenski, halka savaşmaya devam etme çağrısı yaparak “Şimdi sokağa çıkma ve şehirlerimizden bu belayı defetme zamanı” dedi.

NATO‘ya ülkesi üzerinde uçuşa yasak bölge uygulaması çağrısını yineleyen Zelenski ve Biden‘ın Rusya’yı durdurmak için kendilerine yaptırım sözü verdiğini söyledi.

Zelenski, “Askerlerimiz tarafından esir alınan Rus askerleri konuşturuluyor.  Onların anlattıklarını duyuyoruz. Bu planlar dün yapılmadı. Bu işgale zalimce hazırlandılar” şeklinde konuştu. Rusya’nın Odessa’yı bombalamayı planladığını duyuran Zelenski, kentlerini savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Bu savaş suçu olacak. Bu insanlığa karşı suç olacak” dedi.

Fotoğraf: Jedrzej Nowicki / Agencja Wyborcza – Reuters

Zelenski, Vinnitsya kentine yapılan sekiz füze saldırısı sonucu buradaki havalimanı tamamıyla tahrip edildiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı da, Vinnitsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla ‘devre dışı bırakıldığını’ bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bir ülkeden uçuşa yasak bölge ilanı girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini söyledi. Putin ayrıca “Bize uygulanan yaptırımlar Rusya’ya savaş ilan etmek gibidir” dedi.

ABD, Ukrayna’ya savaş uçağı gönderme konusunda Polonya ile görüşmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Polonya’nın Rzeszow şehrinde Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau‘yla ortak basın toplantısı düzenledi.

Blinken, burada yaptığı konuşmada, “NATO müttefikleri, Polonya ve ABD arasında yoğun bir iş birliği var, müttefikler hiç olmadığı kadar yakın” Biden’ın dediği gibi, NATO topraklarının her karışını savunacağız” dedi. 

Öte yandan dün Beyaz Saray önünde toplanan eylemciler savaşı ve ABD’nin politikasını eleştirerek, Ukrayna hava sahasının uçuşa kapatılmasını talep etti.

Rusya’da da savaş karşıtı protestolar devam ediyor, dün 60 şehirde halkın sokağa ‘çıkıp savaşa hayır’ dediği belirtildi. Savaş başladığından bu yana gözaltına alınanların sayısı 5 bini aştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin de telefonla görüştü. Erdoğan’ın ‘Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu belirttiği’ aktarılırken, Putin ise askeri operasyonun istediği gibi gittiğini söyledi.

Rusya’ya yaptırımlar devam diyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna’da devam eden savaş ve ilgili yaptırımların küresel ekonomi üzerinde “ağır” bir etkisi olacağını söyledi. IMF, Ukrayna’nın 1,4 milyar dolarlık acil finansman talebinin de gelecek hafta değerlendirilmesinin beklendiğini açıkladı.

Amerika merkezli MasterCard ve Visa, Rusya’daki operasyonlarını durdurma kararı aldı. Bu şirketin kredi kartları artık Rusya’da geçerli olmayacak. Kararın ardından bazı Rus bankaları, Rusya’nın kendi ağı olan Mir ile Çin‘in UnionPay kart operatör sistemini birleştirerek yeni bir kart çıkaracaklarını aktardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın kredi notunu geçen haftadan beri tikinci kez indirerek “B3″ten “Ca”ya düşürdü ve not görünümünü ‘negatif’ yaptı.

Putin‘in savaşa ilişkin ‘sahte bilgi’ yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından, BBC, CNN ve Bloomberg, Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı.

Video paylaşım platformu TikTok, Rusya’daki bazı hizmetlerini askıya aldığını duyurdu

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.