EkolojiManşet

Tarım zehiri Glifosatın insan sağlığını tehdit ettiği kanıtlandı

0
Foto TheEcologist.org'dan alınmıştır

Entropy dergisinde yayınlanan Massachusettes Institute of Technology (MIT) kaynaklı bir makale, temel gıda maddelerinde glifosat kalıntılarına rastlandığını ve bu kalıntıların insan sağlığı üzerindeki etkilerinin bugüne kadar küçümsenmiş olduğunu ortaya koydu.

Foto TheEcologist.org'dan alınmıştır

Glifosat bugün dünya üzerinde en çok kullanılan tarım zehiri olan ve sektörün dev şirketi Monsanto tarafından üretilen Round-Up ürününün ana etken maddesi. Şirketler bugüne kadar glifosatın bitki dışındaki canlıların sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmayacağını, zehirin sadece bitkilerin büyüme mekanizmasını hedef aldığı iddiasını tekrarlıyordu. Ancak yapılan yeni bir araştırma glifosatın uzun dönemde memeli sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koyuyor.

Entropy dergisinde yayınlanan araştırma , vücuda alınan glifosat zehiri ile ksenobiyotik olarak adlandırılan, organizmaya yabancı maddelerin etkisiz hale getirilmesinde önemli rol üstlenen P450 enzimlerinin çalışması arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak, uzun vadede yaşanacak sağlık problemlerine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre P450 enziminin çalışamaması nedeniyle, gıda kaynaklı diğer istenmeyen maddeler zararsız hale getirilemiyor ve sürekli bir iltihap durumu yaratarak uzun vadede hücre yapılarına ciddi zararlar veriyor.

Glifosat kalıntılarına rastlanan ürünlerin soya, mısır, şeker ve buğday gibi Batı ülkelerinin diyetleri içerisinde önemli yer tutan ürünler olması, ABD’de bağırsak rahatsızlıklarının son 10 yılda gösterdiği tırmanışın sorumlusunun bulunması konusunda önemli bir ipucu. Bu veri, glifosata uzun süre maruz kalan dişi deney farelerinde gelişen tümörlerle bir araya geldiğinde, akıllara “firmaların açıklamalarından başka gerçeklerin de mi var?” sorusunu getiriyor.

Bu araştırma glifosatla ilgili endişeleri dile getiren ilk araştırma değil. 2005 yılında Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlanan bir makale glifosatın plasenta hücrelerinde verdiği zararı kanıtlamış ve Roundup’ın sadece bitklere değil memelilere de zarar verdiğini ortaya koymuştu.

Bahsedilen olumsuz etkilerin tarımda kullanımı önerilen dozların yalnızca yüzde biri olduğunu hatırlamak tehlikenin gerçek boyutlarını ortaya koyuyor. Araştırmalar bu zararlara işaret ederken sadece ABD’de RoundUp kullanımı 2001’den 2007’ye kadar iki katına çıkarak yılda 84 milyon kilograma ulaştı. Bugün ekimi yapılan GDO’lu ürünlerin %80inin “Roundup Ready” olarak adlandırılan Round Up kullanımına dayanıklı ürünler olması zehirin tüketimindeki artışı açıklıyor.

Araştırmanın yazarları makalenin sonuç bölümünde “Glifosatın bu araştırmada da gösterilen zararlı etkileri bilinirken konuyla ilgili daha fazla bağımsız araştırma yapılması gerekmekte ve sonuçlar zararları kanıtladığında tarımda glifosat kullanımının sınırlandırılması için önlemler alınmalıdır” diyerek hükûmetleri harekete geçmeye çağırıyor.

Haber: Bora Kabatepe

(Yeşil Gazete, Food Poisoning Bulletin)

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.