DünyaManşetMedya-İnternet

Gazze’deki gazetecilerin ölme olasılığı cephedeki askerlerden çok daha fazla

0
Fotoğraf: CPJ

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze‘deki Filistinli gazetecilerin, cephedeki askerlerden daha yüksek bir ölüm riski ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Gazze’ye giriş ve çıkışların uzun yıllardır kısıtlanmış durumda olduğunu, bu nedenle aralarında uluslararası gazetecilerin olmadığını belirten Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson tarafından kaleme alınan açıklamada, İsrail-Gazze savaşının başlangıcında kuşatılmış bölgede çalışan yaklaşık bin gazeteci olduğu ancak 7 Ekim’den bu yana Filistinli gazetecilerin ölümünün neredeyse günlük bir olay haline geldiği ifade edildi.

‣ Bir ayda İsrail ve Filistin’de 37 gazeteci öldürüldü

IFJ’ye göre 75, farklı metodolojilerle sayının 100’ün üzerine çıktığı açıklanırken, 75 Gazzeli gazetecinin ölümünün bölgede çalışanların yüzde 7,5’ine denk gelen bir oran olduğu vurgulanıyor.

ABD Gazi İşleri Bakanlığı rakamlarına göre de, ABD askerlerinin Kore‘de yüzde 1,4’ü, Vietnam‘da yüzde 1,7’si, İkinci Dünya Savaşı‘nda ise yüzde 1,8’i hayatını kaybetti.

Amerikan Savaş Kütüphanesi ise Vietnam‘daki ABD Deniz Piyadeleri arasında en şiddetli çatışmalara girmiş olma ihtimali en yüksek olan askerlerin bile ölüm oranının yüzde beş olduğunu açıkladı.

Basın mensupları, İsrail hava saldırısında öldürülen gazeteciler Said Al-Taweel ve Mohammed Sobboh’un Gazze’deki cenaze törenine katıldı. Fotoğraf: AFP

Açıklamada çatışma ve savaş sırasında askerlerin sahip olduğu eğitim ve olanaklara gazetecilerin sahip olmadığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

Kamera, mikrofon ve not kağıtlarıyla Gazze’deki gazeteciler, dünyanın en donanımlı ordularından birinin en acımasız saldırısıyla karşı karşıya.”

Gazetecilerin ölümlerinin hikayenin yalnızca sadece yarısını anlattığını ifade eden Dawson şu açıklamada bulundu:

Neredeyse hepsi evlerini kaybetti, yüzlercesi aile üyelerini kaybetti ve hepsinin yeterli yiyecek ve suyu yok. Yakıtları olmadığı için ekipmanlarını haberden habere omuzlarında taşıyorlar. Gazze’ye hiçbir uluslararası muhabirin girmesine izin verilmediği için dünyanın bölgedeki yaşama tek erişimini onlar sağlıyor.”

Gazzeli gazetecilerin çoğunun İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından kasıtlı olarak hedef alındıkları ve birçoğunun IDF’yi temsil ettiklerini söyleyen kişiler tarafından telefonla tehdit edildikleri açıklandı.

‣ İsrail-Hamas savaşında 44’üncü gün: En az 15 sivil, altı gazeteci, iki bebek öldü

İsrail’in saldırılarını destekleyen hükümetlere baskı yapılması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi‘nin (UCM), IDF tarafından gazetecilere yönelik muameleye ilişkin soruşturmasını genişletmeye teşvik edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, UCM’nin Mayıs 2022’de Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Akleh‘in İsrail askerleri tarafından öldürülmesi üzerine İsrail ordusunun gazetecilere muamelesine ilişkin açılan soruşturmasını genişletmesini sağladığının önemi vurgulandı.

Bir şeyler ulaştırmanın gün geçtikçe daha da zorlaştığı belirtilirken, Gazze’deki gazetecilerin çadır, uyku tulumu, telefon, pil, yakıt ve gıdaya ihtiyacı olduğu ifade edildi.

Filistinli gazetecilerin yorgunluk, açlık, yas ve ölümcül tehlikelere rağmen bölgenin başına gelenleri belgelemek için çalıştığını vurgulayan ve Gazze’deki gazetecilerin kaderinin insani bir felaketten daha fazlası olduğuna dikkat çeken Dawson, şunları söyledi:

Sınırların uluslararası muhabirlere kapatılması, İsrail’de muhalif görüşlerin baskı altına alınması ve benzeri görülmemiş boyuttaki cinayetlerle, modern çağda ifade özgürlüğüne yönelik en kanlı ve acımasız baskılardan birine tanık oluyoruz.”

Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’deki gazetecilerin yüzde 9’unun öldürüldüğünü açıklamıştı.

7 Ekim saldırısında dört İsrailli gazeteci ve Mısır sınırına yakın bir roket saldırısında iki Lübnanlı gazeteci hayatını kaybetmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.