Gazze’de hayatta kalma mücadelesi savaş suçları, su krizi, açlık, hastalık riskleriyle sürüyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Halen Gazze‘nin kuzeyinde yaşamakta olan yüz binlerce Filistinli, İsrail‘in askeri operasyonları ve ablukası altında benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi‘ne (OCHA) göre yakıt, su ve un olmaması nedeniyle kuşatma altındaki enklavda hiçbir fırın çalışmıyor ve bir haftadır bölgede gıda ya da temiz su dağıtımı yapılmadı.

G7 grubu ülkelerinin dışişleri bakanları dün (8 Kasım) sivillerin korunması, yardımların ulaştırılması ve 7 Ekim’den bu yana Hamas tarafından Gazze’de esir tutulan 240’tan fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla çatışmalara insani ara verilmesi için uluslararası çağrılarda bulundu. 

Bu esnada su, gıda, ilaç ve yakıta ihtiyaç duyan Gazzelilere BM ve ortakları tarafından gönderilen bir tıbbi yardım konvoyu saldırıya uğradı.

Fotoğraf: Abed Khaled / AP
‣ İsrail-Hamas savaşı: 13 gündür Gazze’de her 15 dakikada bir çocuk öldürüldü

Tıbbi yardım konvoyuna ateş açıldı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle kuzeydeki hastanelerin artık anestezi olmadan ameliyat yaptığını bildirdi.

WHO ve Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ait beş kamyondan oluşan ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi‘ne (ICRC) ait iki aracın eşlik ettiği konvoyun 7 Kasım’da Gazze’deki Al Şifa ve Al Quds hastanelerine tıbbi malzeme götürmek üzere yola çıktığı sırada ateş altında kalmasıyla sağlık alanındaki vahim tabloya bir yenisi daha eklendi.

OCHA, iki kamyonun hasar gördüğünü ve bir sürücünün yaralandığını, ancak konvoyun nihayetinde Al Şifa hastanesine ulaştığını ve teslimatını tamamladığını söyledi.

Fotoğraf: Ronen Zvulun / Reuters
‣ İsrail: Askerlerimiz Gazze’nin kalbinde, Hamas’ı köşeye sıkıştırdık

Koşullar ‘feci’

UNRWA dün gece, personel ve sağlık ortakları için büyük risklere rağmen çok ihtiyaç duyulan acil tıbbi malzeme ve ilaçlarının Gazze Şehrindeki Al-Şifa hastanesine teslim edildiğini doğruladı.

UNRWA Başkanı Phillipe Lazzarini, WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ile birlikte yaptığı açıklamada, bunun İsrail’in Gazze’ye yönelik tam kuşatmasının başlamasından bu yana hastaneye hayat kurtaran malzemelerin yalnızca ikinci teslimatı olduğunu söyledi. BM şefleri koşulları şu sözlerle anlattı:

“Sevindirici olmakla birlikte, teslim ettiğimiz miktarlar Gazze Şeridindeki muazzam ihtiyaçlara cevap vermekten çok uzak. Gazze Şeridindeki en büyük hastane ve Filistin’in en eski sağlık kuruluşlarından biri olan Al Şifa’daki tıbbi koşullar feci durumda. Şu anda mevcut her yatağa neredeyse iki hasta düşüyor. Acil servis ve koğuşlar dolup taşıyor, doktorlar ve sağlık çalışanları yaralı ve hastaları koridorlarda, yerde ve dışarıda tedavi etmek zorunda kalıyor.”

Ayrıca yerlerinden edilen on binlerce insan hastanelerin otoparklarına ve bahçelerine sığındı. Yetkililer, şu ifadeleri kullandı:

“Al Şifa Hastanesi her zaman Gazze’deki en önemli sağlık tesisi olagelmiştir. Doktorları, hemşireleri ve diğer çalışanları mevcut umutsuz duruma kahramanca karşılık verdi. Ancak daha fazla desteğe ihtiyaçları var. Gazze’nin kuzey bölgelerine erişim engellenemez ve bölge insani yardımın ulaştırılmasından mahrum bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Oradaki hastalar hakları olan ve acilen ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılamaz. Yardım Gazze’nin tamamına ulaşmalıdır.”

Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
‣ İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

99 UNRWA çalışanı öldürüldü

Yerel saatle öğleden sonra New York‘ta gazetecileri bilgilendiren BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, devam eden İsrail bombardımanında hayatını kaybeden UNRWA çalışanlarının sayısının 99’a ulaştığını söyledi.

Muhabirlerin sorularını yanıtlayan Dujarric, “bu çatışma sona erdiğinde ölümler için hesap verilmesi gerekeceğini” söyledi.

‣ İsrail-Hamas savaşı ‘sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabıyla’ sürüyor: İnsanlık üstün gelmeli

Hastalıkların yayılma riski artıyor

Gazze’de ölü ve yaralı sayısı artmaya devam ederken, yoğun kalabalık ile bozulan sağlık, su ve sanitasyon sistemleri ek bir tehlike oluşturuyor: Bulaşıcı hastalıkların hızla yayılması. Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı açıklamada “endişe verici eğilimler şimdiden ortaya çıkıyor” diye belirtti:

“Yakıt eksikliği suyu tuzdan arındırma tesislerinin kapanmasına yol açarak, insanlar kirli su tükettikçe ishal gibi bakteriyel enfeksiyonların yayılma riskini önemli ölçüde arttırdı. Yakıt eksikliği aynı zamanda katı atıkların toplanmasını da sekteye uğratarak, hastalıkları taşıyabilen ve bulaştırabilen böceklerin, kemirgenlerin hızlı ve yaygın bir şekilde çoğalmasına elverişli bir ortam yaratmıştır.”

WHO, durumun özellikle Gazze genelinde yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon insan için endişe verici olduğunu, özellikle de hijyen tesislerinin ve güvenli suya erişimin yetersiz olduğu aşırı kalabalık sığınaklarda yaşayanlar için bulaşıcı hastalık riskini artırdığını kaydetti.

Fotoğraf: Mohammed Dahman / AP
‣ İsrail bombardımanı sürdürürken Gazze’de insani kriz derinleşiyor: İnsani felaketin eşiğindeyiz

Tahliyeler devam ediyor

İsrail bombardımanları Gazze Şeridinde devam ederken, Filistinli silahlı gruplar da İsrail’e ateş açıyor. İsrail askerlerinin Hamas militanlarının peşinden Gazze’ye girdiği bildiriliyor.

OCHA, İsrail ordusunun kuzeyde yaşayanlara tahliye emirlerini yinelediğini ve üst üste dördüncü gün olan 7 Kasım’da ana yolda bir “koridor” oluşturarak sakinlere güneye doğru hareket etmeleri için dört saatlik bir süre tanıdığını söyledi.

BM gözlemcileri 15 bin kadar kişinin bu yolu kullanmış olabileceğini tahmin ediyor. OCHA, “aralarında çocuklar, yaşlılar ve engellilerin de bulunduğu insanların çoğunluğunun asgari eşyalarla yürüyerek geldiğini” vurguladı.

Fotoğraf: Hatem Moussa / AP
‣ Guterres: Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor

Yaşam destek ünitesindeki çocuklar risk altında

OCHA, 7 Kasım’da İsrail ordusunun, “silahlı grupların hastane binasını ve çevresini kullandığını iddia ederek” Gazze Şehrindeki tek pediatri tesisi olan Rantisi Hastanesi için tahliye emirlerini yenilediğini söyledi.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre böyle bir tahliye, yaşam destek ünitesine bağlı olan, böbrek diyalizine giren ya da solunum cihazlarına bağlı olan onlarca çocuğun hayatını tehlikeye atacak.

‣ UNICEF: Gazze binlerce çocuğa mezar oldu, yaşayanlar için cehennem
Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Savaş suçu uyarısı

Gazze’nin kuzeyindeki tüm binaların üçte birinin yıkıldığı ya da hasar gördüğü bildirilirken, BM tarafından atanan bağımsız bir insan hakları uzmanı dün yaptığı açıklamada, konutların, sivil nesnelerin ve altyapının sistematik ya da yaygın bir şekilde bombalanmasının uluslararası insancıl hukuk, ceza hukuku ve insan hakları hukuku tarafından kesinlikle yasaklandığı uyarısında bulundu.

BM’nin yeterli barınma hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, “sivil konutları ve altyapıyı sistematik olarak tahrip edeceğini ve bunlara zarar vereceğini bilerek, Gazze gibi bütün bir şehri siviller için yaşanmaz hale getirerek düşmanlık yapmanın bir savaş suçu olduğunu” ifade etti.

BM Özel Raportörleri, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan bağımsız uzmanlar anlamına geliyor. Tarafsızlık gerekçeleri nedeniyle bu kişiler BM çalışanı olmadıkları gibi ve çalışmaları karşılığında BM’den maaş almıyor.

Fotoğraf: Ronen Zvulun / Reuters
‣ İsrail-Hamas savaşında 18’inci gün: Kurbanların yaklaşık yüzde 70’i çocuk, kadın ve yaşlılar

Kronik su sıkıntısı

OCHA, Gazze’nin güneyinde yiyecek ve su bulmanın zor olmaya devam ettiğini söyledi. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 11 fırın İsrail güçlerince vuruldu ve tahrip edildi ve “Gazze’de çalışan tek değirmen” elektrik ve yakıt eksikliği nedeniyle durma noktasında.

OCHA, fırınlara ekmeğin “aralıklı olarak” verildiğini ve insanların çalışan fırınların önünde uzun saatler boyunca kuyrukta beklediğini ve bu sırada hava saldırılarına maruz kalma riski taşıdıklarını bildirdi.

Mısır’dan şişeler ve bidonlarla gelen suyun “halkın günlük su ihtiyacının sadece yüzde dördünü karşıladığı” uyarısında bulunan OCHA, yemek pişirme ve hijyen de dahil olmak üzere tüm amaçlar için kişi başına günde üç litre tahsis edildiğini belirtti.

Salı günü gıda, ilaç, sağlık malzemesi, şişe suyu ve hijyen ürünleri taşıyan 81 kamyon Mısır’ın Refah sınır kapısından Gazze’ye giriş yaptı. İnsani yardımların yeniden başladığı 21 Ekim’den bu yana Gazze’ye toplam 650 yardım kamyonu giriş yaptı.

OCHA, çatışmaların başlamasından önce Gazze’ye her iş günü ortalama 500 kamyonun girdiğini hatırlattı; WHO ise şu ana kadar sağlayabildiği yardım miktarını, büyük ihtiyaçlarla karşılaştırıldığında “okyanusta bir damla” olarak nitelendirdi. BM, defalarca bölgeye daha fazla yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024