İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Beş gazetecinin gözaltına alınmasının nedeni açıklandı: Retweet

0

bianet editörü Evrim Kepenek ile T24 editörü Sibel Yükler, gazeteci Evrim Deniz, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan‘ın gözaltı gerekçesinin Diyarbakır‘dan Samsun Vezirköprü‘ye tayin olan savcı ve hakim eşiyle ilgili Twitter paylaşımı olduğu ifade edildi.

Gazeteci Fırat Can Arslan, 18 Haziran’da Diyarbakır’da davası görülen 18 Kürt gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ve mahkeme heyetindeki eşinin Samsun Vezirköprü’ye tayin edilmesini içeren bir paylaşım yaptı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, paylaşımı yapan Arslan ve retweet eden (sosyal medya platformu Twitter’da bir kullanıcının paylaşımını diğer kullanıcıların paylaşan) gazeteciler hakkında soruşturma başlattı.

bianet‘in aktardığına göre, gözaltılara ilişkin konuşan avukat Resul Temur, savcı ile görüştüğünü ve o anda soruşturmanın içeriğine dair detaylı bilgi edinemediklerini aktardı. Ancak gazetecilerin gözaltı gerekçesinin Arslan’ın söz konusu paylaşımı olduğunu belirtti.

Temur, gazetecilere, “kamu görevlisinin kimliğini açıklamak” ve “kamu görevlisini hedef göstermek” suçlaması yönetildiğini söyledi.

Ankara’da gözaltına alınan gazeteciler Sibel Yükler, Fırat Can Arslan ve İzmir’de gözaltına alınan Delal Akyüz’ün emniyetteki sorguları bitti.

Emniyetteki sorgunun ardından gazeteciler Yükler ve Arslan Ankara Adliyesi’ne götürüldü. Savcılık ifadesinin ardından Yükler, adli kontrol şartıyla, Arslan ise; tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Yükler, adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Arslan’ın mahkemedeki sorgusu devam ediyor.

İzmir’de gözaltında tutulan Akyüz ise; Konak Adliyesi’ne götürüldü, Akyüz savcılık ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi.

Avukat Özdoğan: Tweet’i niçin paylaştıklarını sordular

Avukat Nuray Özdoğan, gazetecilerin, “terörle mücadelede görevli kişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla gözaltına alındıklarını söyledi.

Gazetecilere tek soru sorulduğunu belirten Özdoğan, şunları söyledi:

“Sibel Yükler’e, Fırat Can Arslan’ın paylaşımını neden retweet ettiğini, Fırat Can Arslan’ın ise neden bu paylaşımı yaptığını sordular. Gazeteciler, paylaşımın haber değeri olduğunu, gazetecilik faaliyeti olduğunu belirttiler. Gizli bir bilgiyi paylaşmadıklarını, suçlama konusu yapılan bilginin HSYK kararnamesi olduğunu ve kamuya açık olduğunu söylediler. Hedef gösterme olmadığını söylediler.”

‣ T24 editörü Sibel Yükler ile MA muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Aslan gözaltına alındı

Evrim Kepenek

Evrim Kepenek’in ifade işlemi sona erdi

Öğlen saatlerinde gözaltına alınan bianet’in Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü Evrim Kepenek’in Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezi‘ndeki ifade işlemi sona erdi.

İfadede Kepenek’e bianet’in avukatı Meriç Eyüboğlu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin eşlik etti. İfade işlemi yaklaşık bir saat sürdü.

Polis Kepenek’e ifadede Diyarbakır’da Haziran 2022’den Temmuz 2023’e kadar hapis tutulan 16 (yargılanan 18) gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ve mahkeme heyetindeki eşinin Samsun Vezirköprü’ye tayin edilmesini yazan Fırat Arslan’ın tweetini neden paylaştığını sordu.

İfade sonrası bilgi veren Meriç Eyüboğlu, polisin ilk olarak ifadeyi soruşturma savcısına göndereceklerini ve kararına göre hareket edeceklerini söylediklerini aktardı. Eyüboğlu, “Ancak ifade sırasında polisin yaptıkları telefon konuşmalarından bu gece tutulacaklarını anladık” dedi.

‣ bianet editörü Evrim Kepenek de evi basılarak gözaltına alındı

‘Tümüyle keyfi, tümüyle hukuk dışı bir durum’

Eyüboğlu, şöyle konuştu:

“Nitekim ifadeden sonra Evrim’in bu gece gözaltında kalacağı yarın sabahtan Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla Diyarbakır Savcılığına bağlanıp ifade vereceği  ‘resmi’leşti.  İfadeye davet edilse gidip verecek yıllardır aynı adreste ikamet eden  işyeri, telefonu bilinen kamuoyunca tanınan her zaman erişilebilecek bir gazetecinin ev baskınıyla bir de kelepçelenerek gözaltına alınması üstüne bir gece de gözaltında tutulması tümüyle keyfi, tümüyle hukuk dışı bir durum. Gözaltındaki tüm işlemler 14.48 itibariyle bittiği halde serbest bırakılmaması da yani yarın sabah alınacağı söylenen SEGBİS ifadesinin bugün alınmaması da keyfiyetin bir başka göstergesi.”

“Peki tüm bunlar neden?” diye soran Eyüboğlu devamında şu açıklamayı yaptı:

“Resmi Gazete’de yayımlanan son hakim savcı atamaların ilişkin haber yapılması ve bu haberin retweetlenmesi. Aleni olan bir bilginin haberleştirilmesi bir yana bunun dünyanın her yerinde haber değeri olduğu tüm toplumu ilgilendirdiği de açık. Üstelik haberde ismi geçen savcı ve hakim Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/1 maddesinde düzenlenen ‘terörle mücadelede görev alan kamu görevlisi’ tanımına girmediği için de bu suçlama hukuken tamamıyla temelsiz. Sonuç olarak tek kelimeyle söylersem bu intikam gözaltısı, intikam soruşturması. Hiçbir hukuki temeli yok.”

You may also like

Comments

Comments are closed.