Manşetİfade ÖzgürlüğüMedya-İnternet

Gazeteci Çiğdem Toker, eski İBB’den vakıflara giden desteği anlattığı yazısı sebebiyle tazminata mahkum edildi

0

Gazeteci Çiğdem Toker‘in Sözcü gazetesinde yayımlanan 28 Ocak 2019 tarihli “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı köşe yazısına, Mütevelli Heyeti Başkanlığını Selçuk Bayraktar‘ın yaptığı Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından açılan davanın sonuçlandı.

Toker, Vakfa 30 bin liralık tazminat ödemeye mahkum edildi.

Çiğdem Toker, söz konusu yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tarafından paylaşılan “Sivil Toplum Kuruluşları-Okul-Yurt Faaliyet Raporu”na dayanan bilgiler paylaşmış, bu rapora göre Belediyenin 2018 yılında T3 Vakfı’na 41.4 milyon liralık destek verdiğini yazmıştı.

T3 Vakfının avukatları dilekçede, “yazıda belgeye ve somut delile dayalı olmaksızın vakfın onur ve haysiyetini kırıcı ifadeler kullanıldığı” iddia edilerek 80 bin lira tazminat talep edildi. Dilekçede “Bu haberi yayınlayan gazete yöneticileri ve yazıyı yazanın vatan sevgisini sorgulamak gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Toker’in yazısının tarihinin yanlış yazıldığı şikayet dilekçesinde, alıntılanan ve tazminat talebine delil olarak sunulan bölüm de T3 Vakfı ile ilgili değil Okçular Vakfı ile ilgiliydi. 23 Eylül’deki dava duruşmasında davaya bakan hakim ve mahkeme değişti.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Ensar Vakfı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) gibi hükümete yakın olduğu bilinen kişiler tarafından yönetilen sivil toplum kuruluşlarına İBB’nin nakit veya hizmet olarak sağladığı desteğin bilançosunu aktaran söz konusu rapora göre, 2018 ve öncesinde TÜGVA’ya 74.3 milyon TL, TÜRGEV’e 51.6 milyon TL, T3 Vakfı’na 41.4 milyon TL, Ensar Vakfı’na 29.8 milyon TL, Okçular Vakfı’na 16.6 milyon TL tutarında destek verildi.

Toker’i hedef gösterdiler

Vakıf ve Selçuk Bayraktar, Toker’i sosyal medya hesaplarından da hedef göstererek iftiracılıkla suçladı.

T3 Vakfı’nın Twitter hesabından, Çiğdem Toker’in tweeti alıntılanarak şöyle yazıldı:

“İftira zincirinin ilk halkası olan müfteriye karşı açtığımız dava sonuçlandı. Etik ve ahlaktan taviz vermeyecek gazeteciler yetiştirmek üzere oluşturduğumuz burs programına 30 bin TL’lik bir ilave de Çiğdem Toker aleyhine açtığımız davadan geldi. #GazetecilikMüfterilikDeğildir”.

Selçuk Bayraktar da şu paylaşımı yaparak gazeteci Toker’i şu  ifadelerle hedef gösterdi:

“Yalancının mumu yatsıya kadar yanar… Bu, 2019 yerel seçim döneminde vakfımız aleyhine başlatılan kirli kampanyayı ve İBB’den para aldığı yalanını ilk yayan gazeteci müsveddesi. Gazetecilik; yalancılık, sahtekarlık, yüzsüzlük, arsızlık da değildir” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.