ManşetMedya-İnternetTürkiye

AKP’nin torba kanun teklifi şirketleri koruyor: Gazetecilere aba altından sopa

0

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), AKP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) sunulan ve gazetecilere yeni hapis cezaları getirilmesinin yolunu açan torba kanun teklifiyle ilgili açıklama yaptı.

Şirketler aleyhine haber yapan gazetecilere, ‘şöhrete zarar verme’ suçlamasıyla üç yıla kadar hapis cezası öngören teklifin, yurttaşların habere erişim hakkını engelleyeceğine işaret edilen açıklamada, “Anayasal bir hak olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemek için iktidar tarafından sistematik olarak girişimde bulunulmaktadır” ifadelerine yer verildi.

AKP’li 85 milletvekilinin imzası bulunan “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 25 Mart’ta TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 39 maddelik torba kanun teklifine göre, gazetecilere haberlerinde “şirket itibarını zarar verme” gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para ceza verilebilecek:

Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamayacak ya da bu yolla asılsız haber yayılamayacak. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yapılamayacak.

Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek asılsız haber yayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1000 günden 2000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu eylemler neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunacak.”

Yurttaşların habere erişiminin önüne yeni bir engel

TGC, ‘şirketlerin güvenirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak’ haberlerin yapılmasının sansürlenmesi olarak yorumladı:

Yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlarla ilgili haberlerin serbest dolaşımı bir kez daha engellenmek istenmektedir.

“Bu madde kabul edilirse yurttaşların habere erişiminin önüne yeni bir engel konulacaktır” diyen TGC, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbe olan bu teklifin çekilmesi için iktidar ve muhalefet partilerine çağrıda bulundu.

Beşli çete demek yasaklanıyor

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında kanun teklifine ilişkin şu yorumları yaptı:

“Kanun teklifinde skandal maddeler var. Vergi kaçıranlara yine af imkanı getiriliyor ve beşli çete diyen gazetecilere üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.”

Torba kanun teklifini, “Yapboz tahtası yasama meclisi. Bir getiriyorlar sonra bakıyorlar ki işlerine gelmiyor bir daha değiştiriyorlar” sözleriyle eleştiren Beştaş, “Beşli çete demek yasaklanıyor artık” değerlendirmesinde bulundu.

Teklifle, vergi kaçırdığını yakalanmadan önce itiraf edenlere uygulanan ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinin kapsamı genişletiliyor.

Teklifte, Hazine’ye ait taşınmazların peşin satışında indirim uygulanması,finans sektöründe Kurumlar Vergisi’ninyüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılması ve muhtar maaşının asgari ücrete eşitlenmesi gibi maddeler de yer alıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.