ManşetEnerjiİklim Krizi

Garo Paylan: Termik santral lobisi, sizi termik santralleri açmaya nasıl ikna etti?

0

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan,  Ocak ayında belirlenen sürede baca filtreleri zorunluluğunu yerine getirmediği için mühürlenen altı termik santrale geçici çalışma ruhsatı verilmesini meclis gündemine taşıdı.

Paylan, ‘Çevreye zehir saçan termik santrallerin, çevre yatırımlarını tamamlamadan açılmasına neden izin verdiniz, Termik santral lobisi, sizi termik santralleri açmaya nasıl ikna etti?’ sorularını sordu.

Altı santrale bir yıllık geçici ruhsat

Baca gazı arıtma sistemi olmadığı halde faaliyete devam ederek zehir saçan termik santrallerin çalışmasını iki buçuk yıl daha uzatan düzenleme, 2019 yılının Kasım ayında Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilmiş ve tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP oylarıyla yasalaşmıştı.

Bu yasa, kamuoyunun baskıları sonucunda Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi ve 31 Aralık 2019 tarihinde, çevreyi kirleten termik santraller kapatılmıştı.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bu hafta, Soma, Kangal, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek ve Afşin A. kömürlü termik santrallerine bir yıllık geçici ruhsat verildiğini duyurdu.

Duyurunun ardından, Greenpeace Akdeniz söz konusu 11 santrale 2018’de arızalanıp çalışmadıkları ortalama 109’ar gün için toplam 334 milyon 959 bin Türk Lirası; 2019’da arızalanıp çalışmadıkları ortalama 91 gün için de toplam 518 milyon 386 bin 758 Türk Lirası teşvik verildiğini ortaya çıkardı.

‘Filtreleri taktıklarına nasıl inanalım?’

HDP’li vekil Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • Çevreye zehir saçan termik santrallerin, çevre yatırımlarını tamamlamadan açılmasına neden izin verdiniz?
  • Termik santrallere baca filtresi takılması işinin en az 18 ay sürmesi gerekirken, 5 ay geçmeden filtrelerin takıldığına inanmamızı nasıl bekliyorsunuz?
  • Halk sağlığını tehdit eden, ekolojik yıkıma neden olan termik santrallerin çalışmasında neden ısrar ediyorsunuz?
  • Termik santral lobisi, sizi termik santralleri açmaya nasıl ikna etti?

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.