ManşetGündem

CHP’li Sezgin Tanrıkulu hakkında ‘soykırım’ soruşturması

0

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Garo Paylan’ın 22 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ‘Ermeni Soykırımı tanınsın’ teklifi sunmasının ardından iktidar ve muhalif partilerden yoğun tepkiler gelirken konu açılan bir soruşturma ile gündemde yer almaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında 24 Nisan 1915’in yıldönümünde yapmış olduğu ‘Ermeni Soykırımı’ paylaşımları dolayısıyla soruşturma başlatıldı.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu dün sosyal medya hesabından “107 yıl önce 24 Nisan 1915’te yüzlerce Ermeni aydını İstanbul’da gözaltına alınıp, Çankırı, Ayaş, Ankara‘ya sürüldü ve zorla kaybedildi. Kötülüğün miladı ile olan bu tarihle yüzleşmeden gerçek adalet sağlanamaz” paylaşımında bulunmuştu.

‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin manevi şahsiyetini aşağılama’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sezgin Tanrıkulu hakkında “Türkiye Cumhuriyeti devletinin manevi şahsiyetini aşağıladığına” dair somut deliller bulunduğundan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi gereğince soruşturma başlattı.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Garo Paylan 22 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ‘Ermeni Soykırımı tanınsın’ teklifi sundu. Paylan’a söz konusu önerisinin ardından yoğun tepki geldi.

TBMM Başkanı Şentop: Provokatif

Paylan’ın teklifi TBMM Başkanı Mustafa Şentop teklifi iade ettiklerini belirterek “Bizim tarihimize hakaret edilmesine hele  TBMM çatısı altında asla müsaade etmeyiz. İade ettik. Böyle bir davranışın iyi niyetli olmadığını provakatif olduğunu söyleyebilirim” dedi. Şentop şöyle konuştu:

“Türkiye’de böyle bir kanun teklifini vermek, verebilmek Türkiye içerisinden değil Türkiye dışarısından bir desteğin cesareti olabilir. TBMM’de aziz milletimize ve bizim tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz. Bununla ilgili hukuken yapılabilecek şeyler, metnin içeriğiyle ilgili, hukukçuların savcıların yapacağı çalışmalarla ortaya çıkabilir.”

‘Yedi yıldır yanı teklifi veriyorum, böyle llince maruz kalmadım’

Paylan teklifin iade edilmesi ve yoğun tepkilerle karşılaşmasının ardından BBC’dem Ayşe Sayın’a şu açıklamada bulundu:

“Ben 2015’te milletvekili oldum ve milletvekili olduğumdan bu yana yedi yıldır aynı teklifi veriyorum. Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. Yedi yıldır böyle bir lince maruz kalmadım. Çünkü bu meseleler konuşulabiliyordu Türkiye’de ve her yıl Cumhurbaşkanı’nın taziye dilediği bir konuyla ilgili benim tanımlamam bu şekilde oluyor.

Ben değişmedim, demek ki Türkiye değişti. Geçmişle yüzleşmeyle ilgili pek çok adımlar atılıyordu. Ama şimdi geçmişle yüzleşme defterini de kapatmış Türkiye. Eşit, adil bir gelecek defterini de kapatmış demek ki.”

Paylan’ın teklifine iktidardan yoğun tepki geldi

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, teklifi “ahlaksız” şeklinde nitelendirdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “TBMM; milletimize, ecdadımıza, devletimize ve tarihimize iftiraları içeren kanun teklifinin görüşüleceği bir yer değildir” dedi.

‘Hadsizlik’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun kanun teklifinin “gaflet, dalalet ve hatta hıyanet” olduğunu söyledi. Kanun teklifini “hadsizlik” olarak tanımlayan Altun, teklife hukuki süreçle yanıt verileceğini belirtti.

‘Hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Paylan’ın teklifini kınadı ve “Büyük Türk Milleti’nin, gurur duyulacak bir tarihi vardır. Bizler burada oldukça, hiçbir kirli ajanda bu gerçeği değiştiremez” dedi.

‘Türk Milleti’ne karşı ‘soykırım’ iddiasını şiddetle reddediyorum’

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da  “102. kuruluş yıldönümünü dün kutladığımız TBMM üyesi bir HDP milletvekili tarafından insanlığın yüzünü kızartacak zulüm ve soykırımlara maruz kalmış Türk Milleti’ne karşı ‘soykırım’ iddiasını şiddetle reddediyorum” şeklinde paylaşımda bulundu.

‘Siyasetçinin görevi yasayla tarihten husumet çıkarmak değildir’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Tarihte nelerin yaşandığına siyasetçiler değil; tarihçiler karar verir. Siyasetçinin görevi yasayla tarihten husumet çıkarmak değil; geleceği inşa etmektir” paylaşımında bulundu.

Paylan “Ermeni Soykırımı’nın 107 yıldır inkar edildiğini” söyleyerek şu ifadelere yer vermişti:

“24 Nisan 1915 tarihinde 250’ye yakın Ermeni aydının tutuklanması ile başlayan sürgün ve katliamlar, 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarılan Geçici Tehcir Kanunu‘yla Ermeni halkının topyekün kadim topraklarından sürülmesi ve büyük çoğunluğunun yaşadıkları yerlerin civarında ve göç yollarında katledilmesiyle sonuçlandı.”

HDP tarafından 1915 olaylarının yıldönümünde “107 yıllık acıları ve yası paylaşıyoruz” başlığıyla yazılı bir açıklama yapıldı:

“Coğrafyamızı çoraklaştıran utançlarla yüzleşmeyi ertelemek, toplumsal barışa ve hakikatlerin konuşulmasına hizmet etmemektedir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.