G7 ülkelerine uyarı: İklim krizi ekonomide pandeminin iki katı küçülme yaratacak

G7 ülkelerinin ekonomileri pandemi sebebiyle ortalama yüzde 4,2 daraldı. Ancak mevut sera gazı emisyonlarının devam etmesi durumunda ülkeler gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 8.5'ini kaybedecek. 

Dünyanın en büyük ekonomilerinin bir araya geleceği G7 Zirvesi öncesinde yayınlanan araştırmaya göre, zengin ülkelerin ekonomileri, artan sera gazı emisyonlarıyla mücadele edemezlerse, Covid-19 krizinde olduğundan iki kat daha fazla küçülecek.

G7 ülkeleri, sıcaklıkların endüstri öncesi dönemine kıyasla 2,6 derece artması durumunda 30 yıl içinde gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 8.5’ini kaybedecek.

Pandemide ekonomileri yüzde 4,2 daraldı

Oxfam ve Swiss Re Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmaya göre G7 ülkelerinin ekonomileri koronavirüs pandemisinde ortalama yüzde 4,2 oranında daraldı. Ancak 2050 yılına kadar iklim krizinden kaynaklanan ekonomik kayıplar, kabaca her yıl iki kez benzer bir kriz yaşama ölçeğinde olacak.

Birleşik Krallık ekonomisi, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşılması durumunda yüzde 2,4 değer kaybedecek. 2050 yılına kadar mevcut politikalar ve tahminler geçerli olursa bu oran yüzde 6.5’e yükselecek.

Fotoğraf: Ocean Rebellion

Diğer ülkeler daha da kötü etkilenecek

bianet’in haberleştirdiği araştırmaya göre 2,6 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle ekonomisi dörtte bir oranında küçülecek olan Hindistan da dahil olmak üzere diğer ülkeler çok daha kötü etkilenecek.

Avustralya üretiminin yüzde 12,5’ini kaybedecek ve Güney Kore ekonomik potansiyelinin neredeyse onda birini kaybedecek.

G7 liderleri Cuma günü toplanıyor

G7 ülkelerinin liderleri (Birleşik Krallık, ABD, Japonya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve AB) küresel ekonomi, Covid-19 aşıları, ticaret vergileri ve iklimi görüşmek üzere cuma günü Cornwall‘da bir araya gelecek.

Sigorta şirketi Swiss Re tarafından yapılan modelleme, kuraklık ve sel gibi aşırı hava koşullarının yanı sıra tarımsal üretkenlik, sağlık ve ısı stresi üzerindeki etkiler de dahil olmak üzere iklim bozulmasının tahmin edilen doğrudan etkilerini hesaba kattı.

Swiss Re’nin grup baş ekonomisti Jerome Haegeli “İklim değişikliği küresel ekonomi için uzun vadeli bir numaralı risk ve bulunduğumuz yerde kalmak bir seçenek değil – G7 ülkeleri tarafından daha fazla ilerlemeye ihtiyacımız var. Konu, yalnızca CO2’yi azaltma yükümlülükleri değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere de yardım etmeleri gerektiği anlamına da geliyor” yorumunu yaptı.

‘Diplomatik sınır zorlanmalı’

Sera gazı emisyonlarının bu yıl, Covid-19 resesyonundan kaynaklanan toparlanma ve artan kömür kullanımı nedeniyle ikinci en yüksek sıçramayı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Oxfam GB’nin CEO’su Danny Sriskandarajah “İklim krizi zaten yoksul ülkelerdeki yaşamları mahvediyor, ancak dünyanın en gelişmiş ekonomileri de buna bağışık değil. G7 ve COP26’da mümkün olan en güçlü sonucu elde etmek için her diplomatik sınır zorlanmalı ve Cumbria’da önerilen kömür madeni ve denizaşırı yardım kesintileri gibi vaatleri eyleme dönüştürerek ve kendi kendini yitiren kararları tersine çevirerek örnek teşkil etmelidir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR