EnerjiManşetTürkiye

Enflasyon ve cari açığı düşürmenin anahtarı: Yenilenebilir enerji

0
Fotoğraf: DHA

Türkiye’de güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşması için çalışmalar yapan ve ‘Her yıl üç Gigawatt güneş enerjisi’ hedefi doğrultusunda çalışan Solar3GW girişimi, yayımladığı basın bülteninde, Türkiye’de elektrik maliyetlerinin yarı oranında düşebileceğini ortaya koydu.

Hem sınırsız hem de ham madde maliyeti olmayan enerji kaynaklarında büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye’de son yıllarda rüzgar ve güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi yatırımlar yapıldı.

2021 yılı verilerine göre, elektrik üretiminde rüzgarın payı yüzde 9,4, güneşin payı da yüzde 4,2’ye yükseldi. Ancak, tüm dünyada fiyatları giderek artan doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlar halihazırda Türkiye’nin elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 60 paya sahip.

Fotoğraf: DHA

Tüketicilere elektrik üretim maliyetlerini düşürmenin mümkün olduğunu göstermek amacıyla kurulan Solar3GW, elektrik maliyetlerinin güneş ve rüzgar kaynakları kullanıldığında ne kadar azalacağına dair verilerini dahaucuzelektrik.com sitesinde paylaştı.

Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, siteyi tüketicilere elektrik üretim maliyetlerini düşürmenin mümkün olduğunu göstermek amacıyla kurduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Bugün yenilenebilir enerji kapasitemizi artırmak sadece ekonomik değil ekolojik olarak da çok büyük önem arz ediyor. Diğer yandan teknolojik gelişmelerle birlikte son 10 yılda güneş santrallerinin maliyetleri dolar bazında yaklaşık yüzde 65, rüzgar santrallerinin maliyetiyse yaklaşık yüzde 45 oranında düştü. 2020 yılından bu yana da tüm dünyada güneş ve rüzgar yatırım maliyetleri kömür yatırımlarından daha düşük.”

‣ Yenilenebilir enerji, Türkiye’deki tüketicileri yüksek yakıt faturalarından koruyabilir
‣ Yenilenebilir enerjiye hemen geçilirse trilyonlarca dolarlık tasarruf sağlanabilir

 

Türkiye’de 2010 senesinde bir Megawatt güneş enerjisinin yatırım bedelinin yaklaşık 2,5 milyon dolar (46,9 milyon lira) olduğunu belirten Turhan, bugün rakamın 700 bin dolara (13 milyon lira) kadar düştüğünü, pandemiden önce ise 500 bin dolarların (9,3 milyon lira) altında olduğunu vurguladı. Turhan, yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasının Türkiye’nin ekonomisi için de faydalar sağlayacağına değindi:

“Güneş ve rüzgar kapasitemizin artırılması cari açığımızı ve enflasyonu düşürecek. Bugün yaşadığımız pek çok zorluktan kurtulmanın anahtarı yenilenebilir enerji kapasitemizi artırmak.”

Güneş yatırımları geçmişe kıyasla daha ucuz

Solar3GW, daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak elektrik maliyetini azaltmanın mümkün olduğunu, enerji fiyatlarının ucuzlamasının enflasyonu düşüreceğini belirterek, yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasının bugün Türkiye’de yaşanan pek çok zorluktan kurtulmanın anahtarı olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine yönelik adımları kapsamında yeni teşvik ve destek programlarının artırmasının, ülkenin dış politikada mesafe katetmesi için de önem taşıdığına işaret eden girişim, karbonsuzlaştırmanın dünyada dış politikayı da şekillendirdiğini ve bunu yapmayan ülkelerin yalnızlaşacağını söyledi.

Fotoğraf: AA

Üç kat kapasiteyle elektrik yarı yarıya ucuzlayabilir


Turhan, üretimde rüzgar ve güneşin payı arttıkça, elektrik maliyetlerinin, dolayısıyla tüketicilerin elektrik giderlerinin azalacağını vurgulayarak “Nitekim geçtiğimiz 10 yılda planlanan rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının tamamı hayata geçirilebilseydi, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin yaklaşık iki katına çıkması, elektrik üretim fiyatının da buna bağlı olarak bugünkü seviyesinden yüzde 25 oranında düşmesi mümkündü.” dedi.

‣ IEA: Küresel enerji krizi dünyayı yenilenebilir enerjiye yönlendiriyor
‣ WMO: Net sıfır için yenilenebilir enerji arzının, sekiz yıl içinde ikiye katlanması şart

 

Yine de Türkiye’nin güneş ve rüzgar yatırımlarında geç kalmış olmadığının ve bu konuda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Turhan, ülkenin her yıl güneş ve rüzgar enerjisinde en az üçer Gigawatt yatırım yapabilecek potansiyeli olduğunu kaydetti. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 2,5 katına çıkarılması durumunda, elektrik üretim fiyatı yüzde 43 daha ucuz olabilirdi. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin 3,5 katına çıkarılmasıyla elektrik üretim maliyetinin neredeyse yarıya ineceği, yani bugüne kıyasla elektrik fiyatının yarı yarıya ucuz olabileceğini görebiliyoruz.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.