EnerjiManşet

Fukusima’nın altına devasa buz duvar örülecek!

0

Japonya Fukuşima Nükleer Santrali ve çevresindeki alanların tümünü dondurmayı planlıyor.

fukushima-nukleer-santrali

‘Yeraltı buz duvarı’ adı verilen projeyle radyoaktif parçacıklarla kirlenmiş olan yeraltı sularının bölge dışına çıkması ve daha geniş alanlara yayılarak Japonya’nın içme suyu kaynaklarına karışmasını engellemek amaçlanıyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında kararlaştırılan ve araştırmaları yapılan projenin inşası ise yetkili kurumların onayıyla birlikte önümüzdeki ay başlıyor.

Dört adet reaktörün tam altını ve çevrelerindeki belirli bir alanı yerin 30 metre altına kadar dondurmayı hedefleyen bu çalışma ile mühendisler toplamda 1.45 km uzunluğunda ve -40 derecede buzdan bir duvar örecekler.

Mart 2015’te bitirilmesi planlanıyor

Soğutucu maddeler taşıyan boru sistemleri ile desteklenecek olan proje hem mevcut yeraltı sularının bölgeden kaçışını engelleyecek hem de etrafta bulunan tepelerden bölgeye doğru su akımını durduracak. Tüm inşanın Mart 2015’te bitmesi hedefleniyor ve toplamda 314 milyon dolarlık bir bütçe kullanılacağı söyleniyor.

AFP haber ajansı planların bazı aşamalarının halen Fukuşima santral işletmecisi Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) şirketi tarafından onay sürecinde olduğunu bildiriyor; “Hatta inşa başladıktan sonra bile devam edecek soru işaretleri var. Buzdan duvarlar daha önce altgeçit ve tüneller gibi farklı projelerde kullanılsa da şimdiye kadar Fukuşima’daki gibi bir amaçla ve belkide bir kaç yüzyıl varlığını sürdürecek şekilde hiç kullanılmamıştı.”

TEPCO aynı zamanda büyük bir insiyatif alarak bu proje bitene kadar çevredeki suların daha da kirlenmesini engellemek amacıyla içerideki temiz olduğu düşünülen yeraltı sularını Pasifik Okyanusu’na göndermeye başladı. Her gün toplamda 100 ton temiz suyu okyanusa göndereceğini raporlayan TEPCO’nun bu kararı radyoaktif kirliliğin tamamen yok olamayacağını düşünen bazı bilim insanları tarafından tepkiyle karşılandı.

(bilim.org/Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.