DoğaEkolojiManşet

Fukuşima’nın 1 milyon ton radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na dökülecek

0

Japonya Çevre Bakanı, 2001’deki deprem ve tsunamiden zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali’nin o günden bu yana sakladığı 1 milyon tondan fazla radyoaktif suyu, daha fazla depolayacak yeri olmadığı için Pasifik’e dökmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Japonya’da 2011 yılında tsunami sonucu zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali, kazadan bu yana muhafaza ettiği 1 milyon tondan fazla radyoaktif suyu ‘yeri olmaması’ nedeniyle 2022’de Pasifik Okyanusu’na dökmek zorunda kalacağını açıkladı.

The Guardian’da yer alan habere göre Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada“Tek seçenek bu suyu denize akıtıp seyreltmek” dedi.  Şirket de şu anda nükleer santralde binden fazla tankın içinde bekletilen suya 2022’nin yaz ayları itibariyle yer kalmayacağını duyurdu.

Japonya Atom Enerjisi Derneği tarafından yapılan bir çalışmaya göre radyoaktif işlemden geçmiş bu suyu tahliye etmek 17 yıl sürebilir. Hükümet uzmanlardan oluşan bir panelin raporunu görmeden herhangi bir karar vermeyecek. Diğer seçenekler ise sıvıyı buharlaştırmak veya bu sıvıyı kara üzerinde daha uzun bir süre muhafaza etmek.

Tokyo Electric Power (Tepco) adlı şirket, nükleer santralde zarar gören üç reaktör çekirdeğinin erimesini engellemek için kullandığı suyu mevcut teknolojilerle radyoaktif bir hidrojen izotopu olan trityumdan temizleyemiyor. Devletin yeraltı kaynak sularının tesiste kullanılan suya karışmaması için inşa ettiği yeraltı duvarına rağmen kaynak su reaktörü temizleyen suya karışıyor.

Biriktirilen radyasyonlu suyun okyunusa dökülme planları birkaç yıldır tartışılıyor.

 

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.