EnerjiManşet

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nde sorunlar bitmiyor

0

 

Japonya’nın Fukuşima Daiichi Nükleer santrali ile ilgili sorunlara dair Japon basınına yansıyan pekçok haberden birkaçını sizlerle paylaşıyoruz. Sinop ve Mersin Akkuyu’da nükleer santral yapımı ile ilgili planları olanların kulağına biraz kar suyu kaçırabiliriz umudu ile.

1) Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’ndeki 2 No’lu reaktörde soğutma sistemi durdu!

Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde 2 no’lu reaktörün  havuzundaki atık nükleer çubuklarının soğutma suyu sistemi bilinmeyen bir sebeple durdu. Tokyo Elektrik şirketi (TEPCO) durumu 27 Kasım Perşembe günü tespit etti.

11...

TEPCO tarafından yapılan açıklamaya göre Japonya saatiyle 16:34’te  bulunan mütemadiyen soğutulması gereken yakıt çubukları için kullanılan soğutma suyu sistemi aniden durdu.

Soğutma suyu sistemi durduğunda reaktörde atık yakıt çubuklarının bulunduğu havuz suyunun sıcaklığı 16.7 derece olarak bildirildi. Yine TEPCO’dan yapılan  açıklamaya göre saatte 0,146 derece artış gösteren ısıyla havuz suyunun sıcaklığı hiç bir önlem alınamazsa 13,5 gün sonra  65 dereceye çıkacak. TEPCO bu süre zarfında  sistemin tekrar devreye girmesi için araştırmalarını yapacak.

YG açıklama: Reaktörde kullanılan yakıt çubuklarının her 1 veya 1,5 yılda bir 1/4’ü reaktörün içinden çıkarılır ve atık havuzuna alınır. Çubukların geçici atık depolarına gönderilmeden önce 10 yıl boyunca mütemadiyen bulundukları yerde soğutulmaları gerekir.

2) Yeni Sızıntı haberi

Öte yandan 26 Kasım günü de çok yüksek miktarda radyoaktif su toplama tankından boşalmıştı ki bu sızıntı haberi Mart 2011’de yakıt çubuğu çekirdeğinin  erimesinden sonra meydana gelen problemler silsilesinin en büyük halkalarından birini oluşturuyor. TEPCO yaptığı açıklamada 100 ton radyoaktif suyun dışarı sızdığını fakat bu suyun Pasifik Okyanusu’na  ulaşmadığına inandıklarını aktardı.

Açıklamaya göre böyle bir sızıntı ancak su toplama tankerinde 2 valfin açık bırakılmasıyla meydana gelebilir. 9 şiddetindeki deprem ve onun tetiklediği tsunami neticesinde Fukuşima’dan  şimdiye dek pek çok sızıntı haberi geldi fakat, BBC ‘ye göre, bu sızıntı geçen Ağustos ayında meydana gelen 300 tonluk sızıntıdan  sonra en büyük miktardaki  sızıntı haberi. Buna karşılık TEPCO yetkilisi Ono Masayuki “Biz sürekli ölçümler yapıyoruz ve kamuoyunu bu sızıntı haberleriyle üzdüğümüz için özür diliyoruz” dedi

Sızıntı, atıl durumdaki santralde çalıştırılan işçilerin radyoaktif suyun Pasifik  Okyanusu’na gitmesini plastik çöp torbalarıyla önlemeye çalıştığı 27 Kasım  Perşembe günü de devam etti .

3) Radyoaktif su sızıntısını önlemek için TEPCO’nun zihnisinir projeleri bitmek bilmiyor!

Fukuşima’daki sorunlar bitmiyor, sızıntıyı ve saatte 10 milyon bekarel oranında yayılan radyoaktivite ye karşılık  TEPCO da  yeni projelerle çıkıyor karşımıza. Hatırlayacağınız gibi TEPCO zihnisinir projelerine bu sene Nisan ayında  2 numaralı reaktördeki türbin odasından dışarıya bir sızıntı olmasını Plan A diyebileceğimiz buzdan borularla engellemek girişimiyle başlamıştı .

Bu projesini  Plan B  ile desteklemek istemişti. Bunun için buzdan borunun etrafındaki suyun soğutulması gerekiyordu. İşçiler gece gündüz yüksek radyoaktivite içerisinde buz taşıdılar, Ağustos sıcağı altında yapılan bu işlem başarısız oldu.

Pek tabi ki Plan C vardı, radyoaktif suyun sızmasını önlemek için türbin binasıyla buzdan borular arasındaki boşluğun buz-beton karışımı bir madde ile kapatılmasına karar verildi. Ancak, bu proje de hedefi yakalayamadı ve bugün hala türbin odasından radyoaktif su geliyor, bu suyun yeraltı suyuna da karştığı düşünülüyor.

Neyse ki TEPCO’nun Plan D’si var ve şimdiden Nukleer Düzenleme Komitesinden geçer not aldı : Türbin odası ile buzdan boruların arasındaki boşluğu çimento ile doldurmak.

 

Derleyen: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete, Fukushimaupdate, Japanese.ruvr, Weather.com)

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.