İklim KriziManşet

Sunak hükümetinin yeni kömür madeni girişimine uzmanlardan yanıt: İkiyüzlülük!

0

Birleşik Krallık‘ta Rishi Sunak hükümetinin Cumbria‘da yeni bir kömür madeni açmak istemesi, aktivistler ve uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Gelişmekte olan ülke aktivistleri ve küresel iklim müzakerelerinde yer alan uzmanlar,  yeni bir kömür madeni açılmasının “ikiyüzlülük” olacağını, “yanlış mesaj göndereceğini” ve iklim eylemiyle “alay konusu” olacağını söyledi

Pek çok muhafazakar milletvekili, kömürün çoğunun ihracat için kullanılacağı ve diğer alanlardaki kömürün yerini almak yerine sera gazı emisyonlarını artıracağı yönündeki uzman tavsiyesine rağmen, çelik üretimi için koklaşabilir taş kömürü üretecek olan madenden yana tavır alıyor. Uzmanlar ise küresel iklim eylemi için çok önemli bir noktada İngiltere’nin güvenilirliğini yok edeceğini söyledi.

Üç kez ertelenmişti

Madenle ilgili karar iki yıldan fazla bir süredir ertelenmişti. Bakanlar projeye ilk olarak 2020’de yeşil ışık yakmış; ancak 2021’in başlarında hükümet , Birleşik Krallık’ın COP26 müzakerelerine başkanlık etmesi öncesinde bu kararı eleştirildiği için beklemeye alınmıştı. Maden daha sonra kamu soruşturmasına tabi tutuldu. Bu yaz nihai bir karar bekleniyordu, ancak Muhafazakar Parti‘deki liderlik yarışması sırasında ve geçen ay ülke COP iklim müzakerelerinin başkanlığını Mısır‘a devrederken iki kez daha ertelendi. 

Madene yeşil ışık yakılırsa, bu Birleşik Krallık uluslararası sahnede hâlâ “yeşil inceleme” altındayken ve Montreal’de başlayan COP15 Biyoçeşitlilik Zirvesi sırasında olacak. Birleşik Krallık,  2030’a kadar gezegenin yüzde 30’unu yaban hayatı ve doğa korumaya yönelik küresel bir taahhüdü zorlayan önde gelen ülkelerden.

Açık Toplum Vakfı iklim adaleti direktörü Yamide Dagnet, yeni maden girişimiyle ilgili şunları söyledi: “Tartışılan kömür madeni Birleşik Krallık’ın [emisyon kesintilerinde] hırsı konusundaki güçlü duruşu ve başkaları tarafından geri adım atılmasına yönelik eleştiriler göz önüne alındığında derinden endişe verici.”

Bill Clinton‘ın eski bir iklim danışmanı olan Paul Bledsoe de “Cumbria, dünya çapında Wordsworth gibi romantik şairlerin modern çevre bilincini başlattığı muhteşem Göller Bölgesi‘nin evi olarak biliniyor. İklim krizinin bu döneminde kömür madenciliğini yeniden başlatmak hiç mantıklı değil. Sadece diğer ulusların İngiltere’nin iklim taahhüdünü sorgulamasına neden olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Geçen ay düzenlenen COP27 İklim Zirvesi‘nde en önemli odak  noktalarından biri, gelişmekte olan ülkelerin, zengin ülkelerin fosil yakıt kaynaklarını kullanmaya ve geliştirmeye devam ederken ikiyüzlü davrandığı ve fakir ülkeleri bu kaynaklardan vazgeçmeye çağırdığı yönündeki algısıydı.  BM iklim görüşmelerine katılanlar, Birleşik Krallık’ın madende ısrar etmesi halinde bu gerilimleri daha da alevlendireceğini söyledi.

Climate Action Network International‘ın yönetici direktörü Tasneem Essop yeni bir madene devam etmenin zengin dünyanın ikiyüzlülüğüne dair izlenimi güçlendireceğini belirtti: “Sadece üç hafta önce Cop27’de Birleşik Krallık hükümeti kendisini küresel ısınmayı 1,5C’de tutmaya yönelik Paris Anlaşması hedefi için bir şampiyon olarak sundu ve hatta bazı büyük gelişmekte olan ülkeleri hırslı ilerlemeyi engellemekle eleştirerek daha fazlasını yapmalarını talep etti. Bu yeni kömür madeninin onaylanması, Birleşik Krallık’ın kibirden, çifte standarttan ve tutulmayan sözlerden ibaret olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. “

Geçen ay COP26 Başkanlığı sona eren Alok Sharma da madenle ilgili geçen hafta şunları söylemişti:

“Son üç yılda Birleşik Krallık, diğer ülkeleri kömürü tarihe bırakmaya ikna etmeye çalıştı, çünkü küresel ısınmayı 1,5C ile sınırlamak için mücadele ediyoruz ve kömür en kirletici enerji kaynağıdır. Yeni bir kömür madeni açma kararı tamamen yanlış bir mesaj verir ve kendi kalesine gol olur. Önerilen bu yeni madenin enerji faturalarını düşürmede veya enerji güvenliğimizi sağlamada hiçbir etkisi olmayacaktır.”

Afrika İklim Hareketi‘nden Lorraine Chiponda da yeni kömür projelerine yatırım yapmanın, Afrika’daki iklim felaketlerinin ön saflarında acı çeken Afrika toplulukları için bir alay konusu olduğunu belirtti:  “Taahhütlerden geri dönmenin ve kömürü kademeli olarak kullanımdan kaldırma yönünde kaydedilen ilerlemenin zamanı değil. İngiltere’yi sorumlu davranmaya ve kömürü kesmeye çağırıyoruz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.