Dünya

Fransa’nın “Roman Açılımı”, Türkiye’nin “Kürt Açılımı” gibi…

0

Fransa, bir yandan Romanlara iş bulma sözü verirken; diğer yandan ülkedeki kampları dağıtmaya devam ediyor. Son olarak Paris yakınlarında Evry kasabasındaki 70 kişilik bir Roman kampı kapatıldı. İçişleri Bakanı Manuel Valls, konuyu görüşmek üzere Eylül ayında Romanların geldiği ülkeler olan Bulgaristan ve Romanya’ya gidecek.

Ülkeden ayrılmak zorunda kalanlar ise çaresiz: “Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Belediye meclisinden yada başkalarından bir açıklama bekliyoruz. Çok zor durumdayız. Kızılhaç bize yardım edecek; fakat sadece 3-4 günlük bir yardım. Sonrasında yine sokağa atılacağız.”; “Geldiğimiz yerde bir işimiz yok. Buraya gelmeye zorlandık. Para kazanmak için Fransa’da bulunmalıyız. Buraya hırsızlık yapmaya yada başkalarının hakkını yemeye gelmedik. Eleştirmiyorum ve yargılamıyorum. Fakat bizler de insan gibi yaşamaya çalışıyoruz.”

Paris hükümeti, geçtiğimiz hafta, Romanların iş bulmalarına yönelik sorunların giderilmesi konusunda bir dizi önlemler alınacağını açıklamıştı.

Avrupa Birliği, Fransa’yı Romanlar konusunda ‘ayrımcılık’ yaptığı gerekçesiyle eleştiriyor. Ülkede 15 ile 20 bin civarında Roman’ın yaşadığı tahmin ediliyor.

Euronews

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.