Avrupa'da Yeşil DalgaDünyaManşetYeşillerden

Fransa’da Yeşiller Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Yannick Jadot oldu

0

Fransa’da 2022 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeşiller Partisi‘nin (EELV) adayı Yannick Jadot oldu. Yeşiller Partisi’nin eş başkanı olan Jadot, aynı zamanda Avrupa Parlamentosu‘nda milletvekili.

Partinin cumhurbaşkanı adayını belirlediği oylamanın ikinci turunda Jadot yüzde 48,97 oy alan rakibi EELV’nin eski başkan yardımcısı Sandrine Rousseau‘yu az farkla geride bıraktı ve yüzde 51,03’ün desteğini aldı.

‘İklimi önceleyen bir cumhurbaşkanı olacağım’

Jadot, oylamanın sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, her şeyi değiştirmenin vakti geldiğini, çevre ile ilgili sorunlara çözümün bulunması gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı seçimi kazanması halinde iklime öncelik veren cumhurbaşkanı olacağını belirtti.

Sosyalistlerin adayı Hidalgo

Sosyalist Parti‘nin adayı da iki kere üst üste Yeşiller Partisi’nin de desteğiyle Paris Belediye Başkanı olarak seçilen Anne Hidalgo olmuştu. Hidalgo, 15 dakikalık şehir ve yeşil alanları artırmaya yönelik başarılı projeleriyle biliniyor.

Anne Hidalgo aynı zamanda iklim değişikliğine karşın sera gazı emisyonlarının azaltılması için Ekim 2005’te Londra’da, dünya kentlerinin bir araya gelerek oluşturduğu C40 Belediyeleri ağının kuruluşunda rol oynadı ve başkanlık görevini üstlendi.

12 isim adaylığını açıkladı

Ülkede, aralarında aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Haraketinin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen, eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier‘ın bulunduğu 12 isim, seçime aday veya aday adaylığını açıklamıştı.

Bu isimlerin henüz aday olacağını resmen açıklamayan ancak adaylığı muhtemel olarak görülen mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a rakip olması bekleniyor.

Fransa’da seçimler

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki tur var ve tüm uygun adaylar ilk turda karşı karşıya geliyor. İlk tur 10 Nisan tarihinde yapılacak. Bu turda bir adayın seçimi doğrudan kazanması için kullanılan tüm oyların salt çoğunluğu –yani yüzde 50’den fazlası– gerekli.

Hiçbir aday yüzde 50 kazanamazsa, en çok oyu alan iki aday ikinci tur oylamada karşı karşıya gelecek. İkinci tur ise 24 Nisan tarihinde düzenlenecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.