DünyaManşet

Paris Belediye Başkanı Hidalgo, Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı

0

İki kere üst üste Yeşiller Partisi’nin de desteğiyle Paris Belediye Başkanı olarak seçilen Sosyalist Partili Anne Hidalgo, Fransa’da 2022 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olacağını açıkladı.

“Tüm çocuklarımıza bir gelecek sunmak için aday oluyorum” ifadelerini kullanan Hidalgo, iklim ve sağlık alanındaki krizlerin sistemi kırılgan hale getirdiğini belirtti ve yeni bir başlangıç yapılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘u eleştiren Hidalgo, “Bizi birleştirmesi beklenen beş yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi hiç olmadığı kadar böldü. Sosyal sorunları çözmesi bekleniyordu ama daha da kötüleştirdi. Yer yüzünü koruması bekleniyordu ancak ekolojiye sırtını döndü” dedi.

İmamoğlu’ndan tebrik mesajı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, aday olduğunu açıklayan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’ya başarılar diledi.

Twitter üzerinden İngilizce paylaşım yapan İmamoğlu, “Arkadaşım ve meslektaşım Paris Belediye Başkanı Anne’ye Fransa’da cumhurbaşkanı adayı olarak yeni yolculuğunda başarılar dilerim” ifadelerini kullandı.

15 dakikalık şehir projesi

Şu anda 62 yaşında olan Hidalgo’nun belediye başkanlığı dönemi boyunca Paris’te 2015 terör saldırıları, Sarı Yelekler eylemleri, Notre Dame Katedrali yangını gibi kritik gelişmeler yaşanmıştı.

Hidalgo, seçim vaatleri arasında da gösterdiği “15 dakikalık şehir projesi” ile biliniyordu. 15 dakikalık şehir, işe, eve ya da herhangi bir yere yürüyerek ya da bisikletle gidilebilen, tüm ihtiyaçlara bu mesafede ulaşılabilecek yer anlamına geliyor.

Proje, insanların evlerine daha yakın çalışabilmesi için ihtiyacı olan mahallelere ofisler açmayı içeriyordu. Ayrıca, insanların bir bölümünün mahalle ortak çalışma merkezlerinde çalışabileceği, evden çalışma şeklinin başarılı olacağı konusunda da işverenlerin ikna edilebileceği belirtildi.

Yeşil alan miktarını artırma adımları

Nispeten az yeşil alana sahip bir şehir olan Paris’te Belediye Başkanı, okul bahçelerine eklenen yeşil alanları hafta sonları dinlenme alanı olarak mahalle sakinlerine açmayı planladı.

Yeni iki büyük park, kent ormanları, kamusal alanlarda ve eski otopark alanlarına ağaç ekilmesi de yapılacaklar listesinde yer aldı. Gene proje kapsamında kentsel tarım için yapılacak yeni bahçelerle mahallelerin yiyeceklerinin yerel olarak sağlanması yönünde adımlar atıldı.

Anne Hidalgo aynı zamanda iklim değişikliğine karşın sera gazı emisyonlarının azaltılması için Ekim 2005’te Londra’da, dünya kentlerinin bir araya gelerek oluşturduğu C40 Belediyeleri ağının kuruluşunda rol oynadı ve başkanlık görevini üstlendi. 

Kadın sayısı fazla diye para cezası aldı

Anne Hidalgo’nun ikinci Belediye Başkanlığı döneminde, belediye, üst düzey pozisyonlarda çok fazla kadın çalıştırdıkları için para cezasına çarptırılmıştı. Fransa Kamu Hizmeti Bakanlığı, Paris Belediyesi’ne kadrosunda cinsiyet eşitliğine ilişkin ulusal kuralları çiğnediği gerekçesiyle 90 bin Euro para cezası vermişti.

Sosyalist Parti üyesi Hidalgo bu kararı, “Para cezası aldığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum” sözleriyle duyurmuştu. Para cezasına neden olan uygulama belediyenin yönetim pozisyonlarına 11 kadına kıyasla sadece beş erkeğin atanmasıydı.

Anketler, şu an için Sosyalist Parti tarafından aday gösterilmesi durumunda Hidalgo’nun seçimin ilk turunda yüzde 7-9 arasında bir oy alabileceğini gösteriyor.

Hidalgo’nun, henüz aday olacağını resmen açıklamayan ancak adaylığı muhtemel olarak görülen Cumhurbaşkanı Macron’a rakip olması bekleniyor. Ancak Paris Belediye Başkanı’nın Macron’a karşı sol bloğu birleştirecek bir aday olup olmadığı bilinmiyor.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki tur var ve tüm uygun adaylar ilk turda karşı karşıya geliyor. Bir adayın seçimi doğrudan kazanması için kullanılan tüm oyların salt çoğunluğu – yani yüzde 50’den fazlası – gerekli.

Hiçbir aday yüzde 50 kazanamazsa, en çok oyu alan iki aday ikinci tur oylamada karşı karşıya gelecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.