Fransa’da parlamento seçimleri: Macron, sol-yeşil ittifaka yenilecek mi?

Fransa, 577 milletvekilinden oluşan Ulusal Meclis seçiminin ilk turu için dün sandık başına gitti.

Nisan ayında yapılan başkanlık seçiminde aşırı sağcı aday Marine le Pen‘e karşı kazanarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron‘un vaatlerini gerçekleştirebilmesi için bu seçimlerde salt çoğunluğu, yani 289 sandalyeyi alması gerekiyor.

İlk turda salt çoğunluğun sağlanamaması halinde 19 Haziran’da seçimin ikinci turu yapılacak.

Macron’un en büyük rakibi ise genel seçimde üçüncü gelerek ikinci tura kalamayan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon‘un lideri olduğu Boyun Eğmeyen Fransa ( La France Insoumise- LFİ) Partisi öncülüğünde kurulan ve Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Parti‘yi (PCF) kapsayan sol-ekolojik “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (NUPES) ittifakı.

İlgili haber: Fransa’da sol ittifakın ayak sesleri: Yeşiller ve Melanchon anlaşmaya vardı

Snadık çıkış anketleri ve kamuoyu araştırmaları, Macron’un çoğunluğu elde etmesinin zor olduğunu gösteriyor. Macron’un salt çoğunluğu alamadığı veya basit nispi çoğunluk kazanabildiği bir senaryo, François Mitterrand başkanlığındaki başbakan Michel Rocard hükümetinin ülkeyi basit bir nispi çoğunluk ile yönettiği 1988’den bu yana bir ilk olacak.

Ifop‘un sandık çıkış anketleri Macron’un Ensemble ittifakının mecliste 275 ila 310; NUPES ittifakının 180 ila 210 sandalye elde etmesini öngörüyor; ancak Ipsos‘un anketine göre Ensemble,  mecliste 255 ila 295 sandalye alabiliyor.

Ön seçim sonuçlarına göre iki ittifak da yüzde 25,7 oy ile başa baş gidiyor.

2017’deki mecli seçimlerinde Macron yanlısı partiler ilk turda yüzde 28,21 oy almıtı. Le Monde‘un yorumuna göre bu gerileme, cumhurbaşkanına önümüzdeki beş yılın tehlikeleri hakkında bir mesaj gönderiyor.

Melenchon liderliğinde kısa süre önce kurulan sol-yeşil ittifak NUPES’un ise parlamenter seçimlerde yeni bir büyük siyasi güç olarak ortaya çıktığı yorumları yapıldı. Koalisyonun, ikinci tur seçimlerini kazanamasa bile, “yeni sol” olarak hükümete ve cumhurbaşkanına karşı ana muhalefet gücü haline gelebileceği belirtiliyor.

Fotoğraf: Julien Daniel / Ler Monde

Öte yandan aynı ankete göre merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) gibi sağ partiler toplamda 50 ila 80 sandalye kazanırken, Marine le Pen önderliğindeki Ulusal Birlik (RN), 20 ila 45 milletvekili çıkarabiliyor. Le Pen, milletvekili olmak için yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinde yüksek oy alarak ikinci tura kalmaya hak kazandı.

Seçimlerin ilk turunda katılım ise yüzde 47,5 ile rekor kırdı. Sandığa gitmeyen yüzde 52 ile Fransa’da tarihin en düşük katılımı gerçekleşmiş oldu.

Macron’un yeni göreve getirdiği Başbakan Elisabeth Borne, düşük katılıma dikkat çekerek, hedeflerini ancal “güçlü ve net bir bir çoğunluğa” ulaşmaları halinde gerçekleştirebileceklerini söyledi.

İlgili haber: Fransa’da otuz yıl sonra ilk kadın başbakan Elisabeth Borne oldu