ManşetDünya

Fransa’da sol ittifakın ayak sesleri: Yeşiller ve Melanchon anlaşmaya vardı

0
Fotoğraf: Thomas Coex / AFP

Jean-Luc Mélenchon‘un partisi La France Insoumise (LFI- Boyun Eğmeyen Fransa) ve Fransa’nın Yeşiller partisi Europe Ecologie-Les Verts (EELV), Haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerinde Başkan Emmanuel Macron’a karşı ortak bir cephe oluşturmak için anlaşmaya vardı.

1 Mayıs’ta yayımlanan ortak bildirilerinde partiler, “yeni popüler ekolojik ve sosyal birlik” adını verdikleri hareket kapsamında 12 ve 19 Haziran’da yapılacak iki tur oylamada birbirleriyle rekabet etmemeyi kabul etti.

Emmanuel Macron‘un adaletsiz ve acımasız politikalarını izlemesini önlemek ve aşırı sağı yenmek için seçmenlerin çoğunluğundan milletvekillerini seçmek istiyoruz” ifadelerine yer verilen metinde emeklilik yaşının 60’a inmesi, asgari ücretin 1400 Euro’ya yükseltilmesi ve temel ürünlerde fiyatları sınırlamak gibi hedeflerde mutabakata varıldı.

 

Anlaşma, iki partinin ilki 12 Haziran’da yapılacak seçimlerin ilk turunda, Fransa genelinde aynı bölgelerde ayrı adaylar çıkarmayacağı ve Yeşillerin yaklaşık 100 seçim bölgesinde aşırı solun muhalefeti olmadan seçimlere girmesine izin vereceği anlamına geliyor.

Yeşil ve LFI milletvekilleri gelecekte birliğin adayları olarak yer alacaklar.

Solda Avrupa Birliği anlaşmazlığı

İki partinin bir süredir yürüttüğü müzakerelerde AB konusundaki tutumlarının önemli bir anlaşmazlık noktası olduğu belirtilmişti.

Mélenchon’un Yeşiller ile yaptığı anlaşmada iki taraf, Fransa’nın AB’den çıkmaması veya Eurodan vazgeçmemesi konusunda anlaşsalar bile, bütçeler ve rekabet konuları da dahil olmak üzere “Avrupa Birliği kurallarından bazılarına uymamaya hazır” olduklarını söyledi.

Her iki parti de de AB’nin “neoliberal” seyrine son vermek istediğini ve bunun yerine “ekolojik ve sosyal inşaya hizmet eden yeni bir projeyi” hedeflediklerini ifade etti.

Fotoğraf: Julien Mattia / AA

Melenchon, ülkedeki Sosyalist ve Komünist partilerin de yeni ittifakına katılmasını umuyor. Fakat bu sol blok, Fransa’nın Sosyalistleri‘ni ikna edemeyebilir.

Merkez sol parti, Melenchon’un Fransa’nın  AB kurallarına uymaması gerektiği görüşüne karşı çıkıyor.

Sosyalist parti başkanı Olivier Faure da Pazar günü “Biz Frexiter (Fransa’nın AB’den çıkışını savunanlar) değiliz” dedi.

Ortak bildiri, nükleer enerji konusunda bir şey söylemiyor ancak nükleer enerjinin aşamalı olarak kaldırılmasına ve tüm yeni projelerden vazgeçilmesine atıfta bulunuyor. Bunun, nükleer enerji sektörünü yenilemeye kararlı olan Komünistlerle anlaşmayı zorlaştırabileceği öne sürülüyor.

Fakat bazı AB serbest piyasa politikalarının reforma ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir oldukları bilinen Faure ve Mélenchon, 1 Mayıs gösterileri sırasında kucaklaşırken görüldü.

Yeşiller ve Melanchon arasındaki anlaşma, nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü olan ve ikinci turu kıl payı kaçıran Melenchon’un, tüm sol eğilimli partileri hareketiyle güçlerini birleştirerek “(kendisini) başbakan seçmeye” yönelik çağrısının ardından geldi.

Melenchon, Fransa’nın Avrupa Birliği’nden çıkmasından yana olmasa da Fransa’nın NATO‘dan ayrılmasını savunuyor.

Macron cephesinden anlaşmaya karşı tepkiler geldi. Macron’un partisinden milletvekili Pieyre-Alexandre Anglade, AB yanlısı olan Yeşiller’in “AB kurallarının bazılarına uymamayı taahhüt ettiği metne ilişkin bir tweet’inde, “Birkaç seçim bölgesi karşılığında kendini Avrupa düşmanı ve milliyetçi bir parti olan France Insoumise’e satmak, Yeşillerin ideolojik çöküşü hakkında söylüyor” dedi.

Parlamentoda rekabet

Geçen ay ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilen Macron, emeklilik yaşını artırma planını da içeren iş dünyası ve AB yanlısı yasama gündemini hayata gçirebilmek için milletvekillerinin çoğunluğunun desteğine ihtiyaç duyuyor.

Fransa’nın siyasi yelpazesinin solundaki ve sağındaki muhalefet partileri, Haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerinde parlamentoyu kontrol etme ve böylece Macron’un reformlarını engelleme umuduyla partisini yenmek için ittifaklar kurmaya çalışıyor.

Fotoğraf: Christophe Petit Tesson / REUTERS

Fakat Parlamento seçimleri öncesindeki ilk kamuoyu yoklamalarına göre, bir sol ittifak Macron’u destekleyen bloğa karşı çoğunluğa ulaşaması zor.

Le Monde köşe yazarı Gilles Paris,  seçimlerinin ilk turundan önce bir sol koalisyon kurmaya çalışan Melenchon’un gelecekteki başbakan olma ihtimalinin düşük olduğunu yazdı.

Anketler, Macron ve müttefiklerinin 577 sandalyeli Ulusal Meclis‘te çoğunluk elde etme şansının olduğunu gösteriyor. Fakat Macron, hem sağdan hem de soldan sert bir rekabetle karşı karşıya kalacak.

Yarı başkanlık sistemi uygulanan Fransa’da  Cumhurbaşkanı başbakanı göreve atıyor. Parlamenter sistemden farklı olarak devlet başkanı seçimi ile parlamento seçimleri ayrı ayrı yapılıyor; başkan, seçildikten sonra ülkeyi milletvekili seçimlerine götürüyor ve daha sonra güvenoyu yapılıyor. Farklı partiler, ittifaklarveya var olan partiler ortaya bir başkan adayı sunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.