ManşetDünyaKadın

Fransa’da otuz yıl sonra ilk kadın başbakan Elisabeth Borne oldu

0

Fransa Başbakanı Jean Castex‘in istifasının ardından atanan Elisabeth Borne, ülkede 30 yılın ardından ilk kadın başbakan oldu.

Elysée Sarayı‘ndan yapılan açıklamada, Castex’in kendisinin ve hükümetinin istifasının ardından mevcut Çalışma Bakanı Borne’un Başbakan olarak atandığı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiği belirtildi.

Borne göreve başlarken, “Bu görevi Fransa’daki tüm küçük kızlara, onlara ‘hayallerinin peşinden git’ demek için adıyorum. Toplumumuzda kadının yeri için verilen mücadeleyi hiçbir şey durdurmamalıdır” dedi.

Devlet bakanlıkları, üst düzey kamu hizmeti, kamu idaresi ve devlet işletmelerinde  kariyere sahip bir mühendis olan 61 yaşındaki Borne, artan enflasyonun arka planı ve Ukrayna‘daki savaş dşünüldüğünde karmaşık bir dönemde görev yapacak.

Fransa 5’inci Cumhuriyeti’nin ikinci kadın başbakanı olan Borne, Macron’un ilk cumhurbaşkanlığı dönemind Ulaştırma Bakanı (2017-2019), Ekoloji Bakanı (2019-2020) ve ardından Çalışma Bakanı (2020-2022) olarak görev yapmıştı.

Fotoğraf: Christophe Ena / AP

Borne, Mayıs 1991’den Nisan 1992’ye kadar Sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand döneminde kabineye 11 ay başkanlık eden Édith Cresson‘dan bu yana ilk Fransız kadın başbakanı.

Hükümetinde eşit sayıda kadın ve erkek bulunan Macron, buna rağmen çoğunlukla erkek danışman grubuyla çalıştığı için eleştirilmişti.

Cresson, Borne’un atamasıyla ilgili görüşlerini “Gerçekten başka bir kadının o pozisyonda olmasının zamanı gelmişti. Borne’un çok fazla deneyime sahip olağanüstü bir insan olduğunu biliyorum. Bence bu çok iyi bir seçim” şeklinde dile getirdi.

Borne’nin ilk görevi, planlı emeklilik planını hayata geçirmesi için önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde parlamento çoğunluğunu kazanması gereken Macron’un merkez grubunu yönetmek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.