Enerjiİklim KriziManşet

Fransa’da nükleer santraller aşırı sıcaklar nedeniyle vites düşürecek

0
Fotoğraf: Emmanuel Foudrot / Reuters

Yüksek sıcaklıklar, bu hafta Fransa‘nın Rhone Nehri kıyısındaki santrallerde nükleer enerji üretiminin yarıya indirilmesine neden olabilir.

Nükleer operatör şirketi EDF Enerji, yüksek sıcaklık tahminleri nedeniyle doğu Fransa’daki iki nükleer santralde üretim kısıtlamalarının beklendiğini söyledi.

Bu yıl, geçen seneki benzer bir uyarıdan daha erkendenden yapılan açıklamada, bu yaz daha az santralin yüksek sıcaklıklardan etkileneceği de kaydedildi.

Operatör, sıcak havanın 13 Temmuz’dan itibaren 3,6 gigawatt (GW) kapasiteli Bugey santrali ve 16 Temmuz’dan itibaren 2,6 GW kapasiteli Saint Alban santralinden gelen mevcut güç arzını yarıya indireceğini açıkladı.

Ayrıca şebeke gereksinimlerinin karşılanması için Bugey’de en az 1,8 GW ve Saint Alban’da 1,3 GW elektrik üretimi yapılacağı ve bu miktarın şebeke ihtiyaçlarına göre değişebileceği belirtildi.

‣ Avrupa’nın nükleer reaktörlerinin başı sıcak dalgasıyla dertte
‣ Avrupa’da aşırı sıcaklar: Fransa’da iki nükleer santral durduruldu

Yüksek sıcaklıklar enerji maliyetlerini artıracak mı?

euronews‘ün aktardığına göre, Kpler analisti Emeric de Vigan, kısıtlamaların çıktı üzerinde muhtemelen çok az etkisinin olacağını söyledi.

Kesintilerin yalnızca hafta sonları veya güneş enerjisi üretiminin zirvede olduğu öğle vakitlerinde yapılabileceği bu nedenle enerji fiyatları üzerindeki önemli bir etkisi olmayacağı düşünülüyor.

Ancak durumun önümüzdeki haftalarda takip edilmesi gerektiğini belirten de Vigan, bu tür kısıtlamaların uygulanmasının yazın bu dönemi için alışılmadık ölçüde erken olduğunu vurguladı.

Bugey santralindeki su sıcaklıkları, kısıtlamalar için başlangıç eşiğini 9 Temmuz’da gölgede bırakmıştı. 

Refinitiv verilerine göre, şu anda su sıcaklıklarının önümüzdeki hafta zirve yapacağı ve ardından düşeceği tahmin ediliyor.

Refinitiv analisti Nathalie Gerl, “Fransa şu anda büyük miktarlarda gücün net ihracatını gerçekleştiriyor – tek nükleer birimlerin arz kısıtlamaları geçen yılki gibi sonuçlara yol açmayacak” dedi.

Güney Fransa’daki Garonne Nehri, kritik düzeyde ısınma için en yüksek potansiyele sahip, ancak veriler, Golfech santralinin bakım için ağustos ortalarına kadar çevrimdışı olacağını gösteriyor.

Greenpeace kampanyacısı Roger Spautz, “(Kısıtlamaların) yaşanması bekleniyordu ve muhtemelen daha sık gerçekleşecek. Yetkililerin su deşarjları için mevcut düzenlemelere bağlı kalmaları gerek. Aksi takdirde ekosistemler daha da fazla etkilenecek” diye konuştu.

‣ Akkuyu NGS’nin soğutma suyu için ÇED davası
‣ Akkuyu nükleer santrali Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşındı: İnsanlığa karşı suç işleniyor

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.