EkolojiManşet

Akkuyu NGS’nin soğutma suyu için ÇED davası

0

Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’nin faaliyete geçmesi durumunda, Akdeniz’den alınacak soğutma suyunun sıcaklığının santrali soğutmaya yetmeyeceği gerekçesiyle inşaatın durdurulması ve soğutma suyu bakımından Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılması için dava açıldı.

Doğa Akdeniz Çevre Dernekleri’ni temsilen davayı açan Av. İsmail Hakkı Atal, “Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük milli güvenlik ve halk sağlığı tehdidi olan Akkuyu nükleer santral projesine karşı , soğutma suyu gerekliliği üzerinden bir ÇED raporu düzenlenmesi ve ÇED çalışması sonuçlanıncaya dek santral inşaatının süresiz olarak durdurulması için ÇŞB’aleyhine Danıştay Başkanlığında dava açtığımızı kamuoyuna saygıyla duyururum” dedi.  

Deniz suyu sıcaklığı 28C’yi geçmemeli

Çok büyük ısı üreten nükleere santrallerin sağlıklı biçimde çalışabilmesi için soğutma suyunun 28C’nin üzerine çıkmaması gerekiyor. Soğutma suyu ve diğer problemler nedeniyle nükleer facia riski barındıran Akkuyu’da olabilecek olası bir kazada Türkiye’nin karşılaşabileceği zarar riskine karşılık, santralin tek sahibi ve tek işletmecisi Rusya sadece 700 milyon Euro sorumluluk üstleniyor.

Fransa, iklim krizi nedeniyle oluşan sıcak dalgaları sonucunda soğutma suyu olarak kullandıkları nehir su sıcaklıklarının 28 C’ nin üzerine çıkması nedeniyle son üç yıldır kaza riski altında bulunuyor.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde kullanılabilmesi için 28 C’yi geçmemesi gereken Akkuyu deniz suyu sıcaklığı ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2022 ağustos ayında 30,5 C olarak ölçüldü. Yapılan bilimsel çalışmalar da Doğu Akdeniz ve Ortadoğu‘da iklim değişikliğine bağlı hava sıcaklığının dünya ortalamasından iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

İklim kriziyle birlikte gelen hidrolojik -klimatolojik -jeolojik paramatrelerin değişmesinin yarattığı istikrarsızlığın doğrudan ve dolaysız bir milli güvenlik tehditi olduğunu belirten Atal, Anayasa’nın üçüncü maddesinde ifade edilen Türkiye devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” maddesinin, ülkenin doğal, tarihsel ve kültürel değerlerinin azaltılmasını, zedelenmesini ve yok edilmesini yasaklayan bir hüküm olarak anlaşılması gerektiğini kaydetti: “Ülkenin bölünmezliğini” korumak, Devletin temel amaç ve görevi (md.5) olup, bu yükümlülük sadece siyasal anlamda değil, doğal ve ekolojik denge açısından da anlaşılmalıdır. “

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.