İklim KriziManşetSpor

Fransa’da kuraklık futbolu vurdu: ‘Savana benzeyen sahada nasıl oynayacaklar?’

0
Fotoğraf: Louise Thomann / Radio France

Avrupa‘daki pek çok ülkede rekor seviyelerde yaşanan aşırı sıcaklar ve yağış eksikliği nedeniyle acil önlemler alınıyor.

Fransa‘da kuraklık nedeniyle yönetimin sulama yasağı getirdiği Villeperdue kentinde futbol sahalarının kuruması, pek çok maçın iptaline sebep olabilir.

Fransa’nın kuzeybatısındaki Indre-et-Loire bölgesinde 11 Ağustos’ta duyurulan kuraklık ve kısıtlamalar, 15 Ağustos itibariyle kesin yasaklara dönüşmüştü. Bu alarm seviyesinde, bahçelerin, spor alanlarının sulanması büyük ölçüde yasaklanmış, sadece bazı profesyonel kulüpler muaf tutulmuştu.

Kentin futbol kulübü, kuraklık zamanlarında su tasarrufuna yönelik bu kararı “anlıyor”, ancak endişeli.

‣ İtalya’da tarihi kuraklık: Acil durum ilan edildi
‣ Fransa ormanları kül oluyor: Yangın her dakika 10 futbol sahası alana yayılıyor

Futbol kulübü SC Villeperdue ‘nün başkanı Patrice Croquet, çimleri kuruyan ve karşılaşmaya elverişsiz hale gelen sahalarda oyuncularının yaralanma riskinden endişe ediyor:

“Bir kaleci hayal edin, sanki asfalta düşüyormuş gibi olacak. Bu koşullarda oynamayı düşünmeye gerek yok, tabii baldırdan uyluğa kadar derinizi yırtmak istemiyorsanız.”

Fotoğraf: Louise Thomann / Radio France

‣ Avrupa yanıyor: Ancak iklim krizine karşı harekete geçmek için hala umut var

Sert bir yüzeyde koşmanın, dizler, ayak bilekleri ve sırt için kötü olduğunu belirten Croquet, yasağı doğru bulduğunu da ekliyor: “Her şeye rağmen su içip, duş alabilmek toprağı sulamaktan daha önemli, burada tartışılacak bir şey yok.”

Croquet, bir sonraki hafta başında yağacağı belirtilen yağmurun, Coupe de France‘ın ikinci turu ve 28 Ağustos’ta Saint-Amand-Longpré‘nin resepsiyonu öncesinde çimleri yeşillendirmesi için dua ediyor.

Villeperdue Belediye Başkanı Frederic Dupey,  Fransa’nın en büyük futbol ligi Coupe de France’a hazırlanan futbolcular için bir çözüm aradıklarını belirtiyor. Uygun futbol sahalarının tamamen kuruyup  ve sarardığını söyleyen Dupey, sentetik çimin çok maliyetli olduğunu ve maçın diğer kentlerde oynanmaasına kulübün sıcak bakmadığını söylüyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.