Dünya

Fransa’da hükümete karşı açılan iklim davasında tarihi karar

Fransa’da mahkeme Fransız hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla adım atması gerektiğine ilişkin kararını açıkladı. Çarşamba günü açıklanan karar ülkenin iklim eylemleri için baskıyı artırma konusunda önemli bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

Dava, Fransız devletini 2015 yılında onaylanan Paris Anlaşması’ndaki taahhütlerini yerine getirmemekle itham eden bir grup sivil toplum kuruluşu tarafından açılmıştı.

Paris İdare Mahkemesi kararında “devletin sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda belirlediği hedeflere ulaşmasına izin verecek kamu politikalarını uygulamada eksik olduğunu” belirtti.

‘İklim adaleti için tarihi zafer’

Karar hakkında yorum yapan hükümet sözcüsü Gabriel Attal, geçmişte mahkemenin de söylediği gibi yeterince şeyin yapılmadığını ancak yeni yönetimin sorunları çözmeye çalıştığını söyledi. Hükümet daha önceki açıklamalarında ise Fransa’nın iklim değişikliği konusunda birçok ülkeye kıyasla çok fazla adım attığını iddia ediyordu.

Davayı açan STK’lerden biri olan Oxfam France’in İcra direktörü Cécile Duflot, Cécile Duflot, kararı “iklim adaleti için tarihi bir zafer” olarak nitelendirdi. Duflot açıklamasında “İlk defa, bir Fransız mahkemesi, devletin iklim taahhütlerinden sorumlu tutulabileceğine karar verdi” dedi.