Dünya

Mahkeme, Macaristan’ın AB hava kirliliği sınırlarını ‘sistematik olarak’ ihlal ettiğine hükmetti

Avrupa Adalet Mahkemesi, Macaristan’ı 2011 yılından bu yana ihlal ettiği hava kirliliği sınırlarından dolayı suçlu buldu. Böylece Avrupa Birliği tarafından belirlenen hava kirliliğine ilişkin yasal sınırlara uymayan ülke sayısı dokuza yükselmiş oldu.

Daha önce Romanya, Bulgaristan, Portekiz, İtalya, Polonya, Slovenya ve İsveç’in partikül madde sınırlarını; Fransa’nın ise nitrojen dioksit seviyesi için belirlenen sınırı aştığı tespit edilmişti.

Avrupa’nın bir numaralı çevre sağlığı riski

Hava kirliliği, 2018 yılında ince partikül madde kirliliğinin yol açtığı 379 bin erken ölüm nedeniyle Avrupa’nın bir numaralı çevre sağlığı riski olarak yer alıyor.

Bu sebeple Avrupa Birliği yasaları 2005 yılından bu yana ülkelerin partikül maddeyi sınırlamasını zorunlu kılan yasalar oluşturmuştu. Kuralları ihlal edilen ülkeler hakkında ise Avrupa Komisyonu tarafından yasal işlem başlatılıyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Parasal ceza ile karşı karşıya

Macaristan dosyası ise Komisyon’a 2018 yılında sunulmuştu. Bugün kararını açıklayan mahkeme ülkenin 2005 yılından 2017 yılına kadar Budapeşte ve Sajo Nehri bölgesinin kuzeydoğusunda partikül madde kirliliği sınırını aştığını belirtti.

Ayrıca ülke, 2014 yılı hariç olmak üzere 2011 yılından 2017 yılına kadar Pecs şehrinin güneybatısında sınır değerleri ihlal etmekle itham edildi.

Mahkeme kararı, Macaristan’a karara uyması veya Komisyon tarafından verilecek daha fazla mali ceza ile karşı karşıya kalma seçeneklerini sunuyor. Avrupa Çevre Ajansı’na göre, Macaristan’da 2018 yılında 13 bin 100 erken ölüm, partikül madde yoğunluğuyla ilişkilendirildi.