Fransa’da görülmemiş meclis: Macron düşüşte, yeşil-sol ve aşırı sağ yükselişte

Fransa'da parlamento seçimlerinin ikinci turunda hükümet 1988 yılından bu yana ilk kez meclisteki salt çoğunluğu elde edemedi. Macron hükümeti 245 sandalye çıkarırken, yeşil-sol koalison 142 sandalye ile ana muhalefet oldu. Marine Le Pen'in aşırı sağ partisi ise 89 sandalye alarak rekor kırdı.

Başkanlık seçimlerinde ikinci kez Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un partisinin ittifakı Ensemble (Birlikte), dün yapılan parlamento seçimlerinin ikinci turunun sonuçlarına göre Ulusal Meclis‘te salt çoğunluğu alamadı.

577 sandalyeli Meclis’te çoğunluk sağlayabilmek için 289 sandalye kazanması gereken Macron’un partisi La République en Marche (LREM) ve  MoDem ve Horizons partilerinden oluşan merkez Ensemble (Birlikte) ittifakı, 245 sandalye aldı. İttifak bu sayıyla mecliste birinci gelse de bu 2017’de Macron’un partisi ve müttefiklerinin kazandığı 350 sandalyeden çok daha az.

Fransa, 30 yılın ardından ilk kez hükümetin çoğunluk sağlayamadığı bir Meclis ile karşı karşıya. Ayrıca Meclis’te güçlenen aşırı sol ve aşırı sağ muhalefet, Macron hükümetinin geçirmek istediği yasalara karşı büyük bir zorlayıcı olacak.

Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon‘un lideri olduğu Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise- LFİ) Partisi öncülüğünde kurulan ve Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Parti‘yi (PCF) kapsayan sol-ekolojik “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (NUPES) ittifakı, kazandığı 142 sandalyeyle ana muhalefet oldu.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen‘in Partisi Rassemblement National (RN) ise parlamentoda 89 sandalye alarak partisinin tarihinde görülmemiş bir rekora imza attı.

Cumhuriyetçiler de, 64 milletvekili ile Ulusal Meclis’te belirleyici konumuna geldi. Macron’un Cumhuriyetçileri ittifakına katması konuşulsa da sağ parti Macron’a karşı tavır alma konusunda bölünmüş durumda.

Öte yandan parlamento seçimlerinin ikinci turu da rekor düşük katılımla gerçekleşti: Çekimser oy oranı %53,86 ile Beşinci Cumhuriyet döneminde ikinci tur yasama seçimlerinde eşi görülmemiş bir düzeye ulaştı. Rekor düşük seçmen katılımı, Macron hükümeti için bir işaret olarak yorumlanıyor.

Le Monde, sonuçlara ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

Fransa, cumhurbaşkanlığı koalisyonunun salt çoğunluğu kaybetmesine neden olan yasama seçimlerinin ikinci turunun ardından bilinmezliğe doğru ilerliyor. La République en Marche (LREM) ve müttefikleri MoDem ve Horizons, gereken 289 sandalyeden çok uzakta, eşi görülmemiş bir düşük performans kaydetti ve Emmanuel Macron büyük bir siyasi gerileme yaşadı.

246 milletvekiliyle, Beşinci Cumhuriyetin en küçük çoğunluğu o kadar zayıf ki, kurumsal sorunlara yol açıyor: Yürütme, Nupes‘ten seçilen 142 vekile ve 89 milletvekili bir RN grubuna karşı yönetebilmek için her reform üzerinde müzakere etmeye zorlanacak.

Mélenchon, Paris’te seçimlerin ardından yaptığı konuşmada, “Başkanlık koalisyonunun yenilgisi tamamlandı. Kendimize koyduğumuz siyasi hedefe ulaştık” dedi.

İttifak, Macron’u geride bırakarak Meclis’te birinci olmak ve Melenchon’u başbakan olarak atamaya zorlamak olan hedefine ulaşamasa da, ana muhalefet haline gelen yeşil-sol koalisyon; Fransa’da güçlenen solun bir işareti olarak gösteriliyor.

Marine Le Pen de, partisinin tarihi başarısına “Bu grup, siyasi ailemizin tarihindeki en büyük grup olacak” sözleriyle vurgu yaptı ve göçmenlik ve milli güvenlik konusundaki sert çizgisini savunacağına söz verdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR