Başkanlık seçimlerinde ikinci kez Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un partisinin ittifakı Ensemble (Birlikte), dün yapılan parlamento seçimlerinin ikinci turunun sonuçlarına göre Ulusal Meclis‘te salt çoğunluğu alamadı.
577 sandalyeli Meclis’te çoğunluk sağlayabilmek için 289 sandalye kazanması gereken Macron’un partisi La République en Marche (LREM) ve MoDem ve Horizons partilerinden oluşan merkez Ensemble (Birlikte) ittifakı, 245 sandalye aldı. İttifak bu sayıyla mecliste birinci gelse de bu 2017’de Macron’un partisi ve müttefiklerinin kazandığı 350 sandalyeden çok daha az.
Fransa, 30 yılın ardından ilk kez hükümetin çoğunluk sağlayamadığı bir Meclis ile karşı karşıya. Ayrıca Meclis’te güçlenen aşırı sol ve aşırı sağ muhalefet, Macron hükümetinin geçirmek istediği yasalara karşı büyük bir zorlayıcı olacak.
Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon‘un lideri olduğu Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise- LFİ) Partisi öncülüğünde kurulan ve Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Parti‘yi (PCF) kapsayan sol-ekolojik “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (NUPES) ittifakı, kazandığı 142 sandalyeyle ana muhalefet oldu.
Aşırı sağcı lider Marine Le Pen‘in Partisi Rassemblement National (RN) ise parlamentoda 89 sandalye alarak partisinin tarihinde görülmemiş bir rekora imza attı.
Cumhuriyetçiler de, 64 milletvekili ile Ulusal Meclis’te belirleyici konumuna geldi. Macron’un Cumhuriyetçileri ittifakına katması konuşulsa da sağ parti Macron’a karşı tavır alma konusunda bölünmüş durumda.
Öte yandan parlamento seçimlerinin ikinci turu da rekor düşük katılımla gerçekleşti: Çekimser oy oranı %53,86 ile Beşinci Cumhuriyet döneminde ikinci tur yasama seçimlerinde eşi görülmemiş bir düzeye ulaştı. Rekor düşük seçmen katılımı, Macron hükümeti için bir işaret olarak yorumlanıyor.
Le Monde, sonuçlara ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:
Fransa, cumhurbaşkanlığı koalisyonunun salt çoğunluğu kaybetmesine neden olan yasama seçimlerinin ikinci turunun ardından bilinmezliğe doğru ilerliyor. La République en Marche (LREM) ve müttefikleri MoDem ve Horizons, gereken 289 sandalyeden çok uzakta, eşi görülmemiş bir düşük performans kaydetti ve Emmanuel Macron büyük bir siyasi gerileme yaşadı.
246 milletvekiliyle, Beşinci Cumhuriyetin en küçük çoğunluğu o kadar zayıf ki, kurumsal sorunlara yol açıyor: Yürütme, Nupes‘ten seçilen 142 vekile ve 89 milletvekili bir RN grubuna karşı yönetebilmek için her reform üzerinde müzakere etmeye zorlanacak.
Mélenchon, Paris’te seçimlerin ardından yaptığı konuşmada, “Başkanlık koalisyonunun yenilgisi tamamlandı. Kendimize koyduğumuz siyasi hedefe ulaştık” dedi.
İttifak, Macron’u geride bırakarak Meclis’te birinci olmak ve Melenchon’u başbakan olarak atamaya zorlamak olan hedefine ulaşamasa da, ana muhalefet haline gelen yeşil-sol koalisyon; Fransa’da güçlenen solun bir işareti olarak gösteriliyor.
La déroute du parti présidentiel est totale.
Nous avons réussi l'objectif politique que nous nous étions donné en moins d'un mois : faire tomber celui qui, avec autant d'arrogance, avait tordu le bras à tout le pays. #NUPES #legislatives2022 pic.twitter.com/HwmkZ2Ag6S
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) June 19, 2022
Marine Le Pen de, partisinin tarihi başarısına “Bu grup, siyasi ailemizin tarihindeki en büyük grup olacak” sözleriyle vurgu yaptı ve göçmenlik ve milli güvenlik konusundaki sert çizgisini savunacağına söz verdi.