DünyaGündemManşet

Fransa’nın yeni başbakanı, açık eşcinsel Gabriel Attal oldu

0
Gabriel Attal
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa‘da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 34 yaşındaki Gabriel Attal‘ı başbakan olarak atadı. Attal, Fransa tarihinin en genç ve ilk açık eşcinsel başbakanı olarak kayıtlara geçti.

Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un Attal’ı başbakan olarak atadığı ve yeni hükümeti kurma görevini ona verdiği duyuruldu. Attal’ın kısa süre içinde yeni kabineyi oluşturması bekleniyor.

Attal’ın selefi eski Başbakan Elisabeth Borne, iki yıldan az bir süre görevde kaldıktan sonra istifa etmişti. Borne’un görev süresi boyunca emeklilik reformu ve tartışmalı göç yasası gibi konular ülkede protestolara yol açmıştı. Aralık ayında kabul edilen göç yasası, düzensiz göçmenlerin daha hızlı sınır dışı edilmesine olanak tanıyordu.

37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da başbakanlık için en önemli adaylardan biri olarak gösteriliyordu. Gabriel Attal’ın yeni göreviyle Fransa’nın siyasi manzarasında önemli bir değişiklik yaşanması ve genç liderin ülke politikalarında etkili olması bekleniyor.

Gabriel Attal

DW Türkçe’nin haberine göre Fransız medyasında eski Başbakan Elisabeth Borne’un istifasıyla ilgili spekülasyonlar uzun süredir gündemdeydi. Bu spekülasyonlar, özellikle Aralık 2023’te parlamentoda kabul edilen ve göçü zorlaştıran yasanın yarattığı tartışmalar nedeniyle, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümette değişiklik yapabileceği yönündeydi. Macron, göç yasasıyla ilgili tartışmalar nedeniyle artan baskı altındaydı.

Fransa’da göç yasası siyaseti şekillendirecek mi?

2022 genel seçimlerinde Ulusal Mecliste çoğunluğunu kaybeden Macron, yasa tekliflerini geçirebilmek için muhalefetin desteğine ihtiyaç duymaya başlamıştı. Bu süreçte hükümet, Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran merkez sağdaki Cumhuriyetçilerle uzlaşmak zorunda kaldı ve bu durum, Macron’un kendi partisi içinde de eleştirilere yol açtı. Göç yasasıyla ilgili oylamada iktidar partisinden 20 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 17’si çekimser kaldı. Yasanın kabul edilmesinin ardından Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau istifa etti.

Macron’un kabinede yapacağı değişikliğin, iç tartışmalara son vermesi ve hükümete yeni bir ivme kazandırması bekleniyor. Bu hamle, ayrıca Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları öncesinde önemli bir stratejik adım olarak değerlendiriliyor. Son kamuoyu yoklamalarında Macron’un partisinin, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisinin sekiz ile on puan gerisinde olduğu gözlemleniyor.

Fransa’ya açılan iklim davasında ceza ödenmeyecek
Fransa’da devlet okullarında abaya yasağı

Yeni göç yasası ile Fransa, başta İskandinav ülkeleri olmak üzere son yıllarda pek çok Avrupa ülkesi tarafından benimsenen “göç karşıtı” keskin bir rotayı takip edenler kervanına katılıyor.

Yasaya göre göçmenlere, istihdam açığı olan sektörlerde iş bulsalar bile Fransa’da kalma hakkı verilmeyecek.

Fransa’nın yeni başbakanı Gabriel Attal kimdir?

Fransa’nın eski eğitim bakanı olan Gabriel Attal, siyasete genç yaşta atılmış bir isim. 2014 yılında Sosyalist Parti listesinden Vanves Belediye Meclis Üyesi olarak seçilen Attal, daha sonra bu partiden ayrılarak Emmanuel Macron’un liderliğindeki La République en Marche (LREM) hareketine katıldı. 

Macron’un 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında aktif rol alan Attal, Jean Castex hükümetinde iki yıl boyunca hükümet sözcüsü olarak görev yapmış ve sonrasında eğitim bakanı olarak atanmıştı. Gabriel Attal, geçen yıl eğitim bakanı olarak devlet okullarında çarşaf giyilmesini yasaklayarak da muhafazakar seçmenler arasında popülerlik kazanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.